Kék hírek, bulvár

2016.02.10. 17:10

Jogosítványokkal trükköztek a csalók

A rögzített párbeszédekből egyértelműen kiderült, hogy Cs. Z., egyéni vállalkozóként olyan GKI vizsgákat szervezett, amelyek nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.

P. P.

Magyarországon csak olyan személy végezhet áru­, és személyszállítást, aki a jogszabályoknak megfelelő gépjárművezetői képesítéssel, valamint az ezt igazoló gépjárművezetői képesítési igazolvánnyal (GKI) rendelkezik. Ezek megszerzése kizárólag az előírt szakvizsgák teljesítésével lehetséges, ami sok időt és pénzt igényel.

Ezt a kényszerhelyzetet használta ki Cs. Zoltán és 11 vádlott-társa, akik ellen hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt indult eljárás. Perük kedden folytatódott a Tatabányai Törvényszéken. A beidézettek – egy kivétellel – ügyvédeikkel együtt meg is jelentek, s több órán át hallgatták a nyomozati eljárás során lehallgatott telefonbeszélgetéseik hangfelvételeit.

Ezeket nem vágták meg, még csak ki sem fütyülték a nyomdafestéket nem tűrő szavakat és a vaskos káromkodásokat így az is kiderült, hogy ki, miként minősítette a közös ismerősöket, akik bizony aligha örülnének ha megismerhetnék a rájuk vonatkozó negatív jelzőket.

A rögzített párbeszédekből egyértelműen kiderült, hogy Cs. Z., egyéni vállalkozóként olyan GKI vizsgákat szervezett, amelyek nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak. Ennek ellenére a vizsgára jelentkezők teljesen hivatalos, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított igazolványt szereztek.

Az idő múlásával egyre ismertebbé vált, hogy úgy lehet ilyen igazolványhoz jutni – meghatározott díj ellenében –, hogy a kötelező tanfolyamon nem is kell részt venni, és a vizsga is „tuti”, mert nem lehet megbukni, mivel a vizsgázók segítséget kapnak.

Cs. Zoltán folyamatosan együttműködött vádlott-társaival, akik saját munkakörükben – nagy valószínűség szerint – ugyancsak megszegték az előírásokat. A kirendelt vizsgabiztosok például azzal, hogy a tesztlapok kitöltése alatt elhagyták a termeket, így a vizsgázóknak nyugodtan segíthettek „gyorstalpalós” felkészítőik, akik ügyeltek arra, hogy senkinek se legyen hibátlan az írásbeli munkája. Ők így szegték meg hivatali kötelezettségeiket és biztosítottak jogtalan előnyt az őket megfizetőknek a GKI-is igazolványok megszerzéséhez.
A tárgyalás  legközelebb tanúk meghallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!