Kultúra

2015.12.21. 15:37

Újraszentelték Dorffmaister gyönyörű festményeit

Advent negyedik vasárnapja előtt 24 órával tartották azt a hálaadó szentmisét a császári katolikus templomban, melynek keretében dr. Pápai Lajos győri püspök újraszentelte a hat és fél éve ellopott, de megtalált oltárképeket, melyek néhány napja kerültek vissza eredeti helyükre.

P.P.

A vendégek között ott volt Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Takács Tibor rendőr vezérőrnagy, Farkas Gábor ezredes, megyei rendőrfőkapitány, dr. Vida Dóra, a kormányhivatal főigazgatója, Bozori Zsuzsanna, a Kisbéri Járás elnöke és Lovasi Péter ezredes, kisbéri rendőrkapitány.



Dr. Pápai Lajos püspököt Szentiványi Jusztin, az egyházközség világi vezetője köszöntötte, akinek az unokája egy csokor virágot nyújtott át a magas rangú egyházi vezetőnek, aki az ünnepi szertartást a helybéli plébános és a környék papjai közreműködésével celebrálta.

Utalt arra, hogy mennyire megdöbbentő volt, amikor 2009 július elején kiderült, hogy az akkor még ismeretlen tettesek vandál pusztítást végezve ellopták a fő- és mind a négy, rendkívül értékes mellékoltárképet, melyeket Dorffmaister István festett. Most viszont nem csak azért örömteli Isten eme háza, mert restaurálás után újraszentelik a valóban gyönyörű művészi alkotásokat, hanem azért is, mert az 1919-ben a vöröskatonák által kivégzett császári plébános, Wohlmuth Ferenc mártírrá nyilvánítási eljárásának elindításához hozzájárult a püspöki kar.

Később, prédikációjában a püspök felidézte Keresztelő Szent János alakját, aki – mint mondta – nem csak megjövendölte a Megváltó érkezését, de rá is mutatott, amikor eljött. Kijelentette, hogy a megváltás Istentől ered, az ember ugyanis önmagát nem tudja megváltani. Jézus viszont képes volt legyőzni a halált, akinek feltámasztása Isten válasza volt az emberek bűnére.

Úgy vélte, hogy a hit Isten mindent megelőző szeretetéből ered, akinek nincs szüksége emberi közvetítőkre; ha úgy akarja, közvetlenül is megszólít bárkit. Emiatt is érdemes mindenkinek végiggondolnia azt, hogy: „Mit tettem Istenért?”

A császári plébános, Író Sándor nem csak jelenlétéért mondott köszönetet a püspöknek, hanem azért is, hogy újra megszentelte a képeket, majd Szent Márton áldását kérte a rendőrökre, akik nélkül ez nem történhetett volna meg. Külön is méltatta Csanda Jenő restaurátor szakmai tudását, akinek több képrészletet kellett újrafestenie Szentkirályi Miklósnak, a Szépművészeti Múzeum főrestaurátorának az iránymutatása alapján.

Író Sándor köszönetet mondott a református egyházközség énekkara tagjainak is, akik ezúttal ugyancsak gyönyörűen énekeltek a katolikus templomban, majd mindenkinek kívánt áldásban és reményben gazdag karácsony, kérve azt, hogy vigyázzanak lelkük templomára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!