Kék hírek, bulvár

2015.11.24. 13:13

Rákóczi Ferit nem érdekli Balázs haja

Decemberben kiderül, hogy ki nyeri Rákóczi Ferenc és Sebestyén Balázs fogadását. Ha Feri nem gyújt rá karácsonyig, Balázs "haja" bánhatja a leszokást.

Zsíros Krisztina

 A Morning Show a Class FM 2009-es indulása óta az ország leghallgatottabb reggeli rádióműsora. A Sebestyén Balázs, Vadon János és Rákóczi Ferenc nap mint nap ébreszti a fél országot, a poénok mellett komoly témákkal is foglalkoznak. Erről, és sok minden másról is beszélgettünk Rákóczi Ferenccel.

– Nemrég elhatározta, hogy leszokik a dohányzásról. Hogy bírja?
– Egészen jól, semmi probléma, letettem a cigarettát.

– Azért valljuk be, most valóban elég erős a motiváció...
– Nem emiatt, engem nem érdekel Balázs haja. Igaz, hogy nem először határozom el, hogy végleg leszokom, de már valóban annyi mindennel próbálkoztunk, hogy most „csak” egy nagy elhatározás kellett, és egész jól bírom, szeptember közepe óta nem gyújtottam rá. Balázs ekkor tett egy olyan ajánlatot nekem, és természetesen a hallgatóinknak, hogy amennyiben én karácsonyig nem dohányzom, akkor ő leborotválja a haját. Én ki fogom bírni cigaretta nélkül, de hogy utána mi lesz, azt majd akkor meglátjuk. Nagyon kínos lesz, hogy ha én nem gyújtok rá, Balázs meg nem tartja a szavát. Egy fél ország várja ezt az „akcióját”.

– Mi kell ahhoz, hogy egy ilyen trió több éven keresztül sikeres tudjon maradni?
– Az egyik oka ennek az, hogy mindig tudunk valami újjal szolgálni egymásnak is, hiszen tíz óra után nem szervezünk közös programokat, nem járunk együtt szórakozni, munkahelyen kívül nincs különösebb vagy rendszeres dolgunk egymással. Nehéz is lenne, hiszen három teljesen különböző emberről van szó. A műsor szempontjából ez azért jó, mert minket is pontosan annyira váratlanul ér a másik egy-egy története, mint a hallgatóinkat.

– A Class FM indulása óta gyakorlatilag a Morning Show-nak nincs konkurenciája...
– Így van, de mi ennek nem örülünk. Szerettünk versengeni a konkurens csapattal, a piaci ellenfél jelenléte mindig inspiráló. Az pedig úgy általában elmondható, hogy ha egy versenyhelyzetben az egyik fél lemarad, akkor a másikat az a veszély fenyegeti, hogy elkényelmesedik, nem tudja tartani a színvonalat. Mi ezt jelenleg is folyamatos ötleteléssel, kreativitással, valamint kemény munkával próbáljuk elkerülni, kiküszöbölni.

– A műsorban gyakran előkerülnek a komolyabb, mélyebb hangvételű témák is. Korábban ez nem volt megszokott egy reggeli show-ban…
– Ennek az az egyszerű oka, hogy mindhárman felnőtt, családos emberek vagyunk, érdekelnek minket is a világban zajló események. Úgy gondoljuk, hogy beszélnünk kell a közéletet érintő, olykor az országot megosztó témákról is. A hallgatóink jól tolerálják a reggeli komolyságot is, sőt azt gondolom, hogy ezt ők is éppúgy igénylik kortól és nemtől függetlenül.

– Egy-egy esetben pedig egy jó ügy érdekében összefognak a hallgatók, hogy másokon segítsenek. Hogyan érhető ez el?
– Mi ehhez a felületet biztosítjuk és mellé kétmilliós hallgatottságot, minden más a segítő szándékú embereken múlik. Ez egyrészt nagyon jó, mert segíthetünk, vagyis részünk lehet abban, hogy összefogjuk, megmozdítsuk az embereket egy nemes ügy érdekében, másrészt pedig nem szerencsés, hogy ma Magyarországon nincs egy olyan szervezet, amely ugyanerre képes lenne. A műsoron keresztül már segítettünk éhező gyermekeknek, de összejött egy ház ára is, olykor még többre is képesek a hallgatóink.

– Esztergom is állomása volt az őszi road shownak. Milyen benyomásokkal érkeztek a városba?
– Esztergomot mindannyian ismerjük, a családommal én is voltam már itt kirándulni. Este gyönyörű a kivilágított Bazilika. Reggel pedig nagyon jó érzés volt, hogy már korán sokan kint álltak az üvegstúdió előtt. Egy-egy ilyen kitelepülés hangulatához nagyon sokat tesznek hozzá a hallgatók. Ha sok jó ember gyűlik össze, akkor várható, hogy egy remek hangvételű műsor sikerül.

– Nehezebb külső helyszínről műsort vezetni?
– Nem nehezebb, ez nem jó kifejezés rá. Inkább úgy mondanám, hogy nagyon más. Ilyenkor interaktívabb, pörgősebb a műsor, mi is azonnali reakciókat látunk. Elhangzik egy poén, és azt azonnal látjuk, tetszik vagy nem a hallgatóknak. Emellett pedig mi is belefutunk néhány különleges emberbe. Pécsett „Istvánné néni” szórakoztatott minket, Esztergomban pedig András, alias Alifrézser kápráztatta a csapatot a hihetetlen alkoholszondás történetével.

Ha már a hallgatók szókimondóságánál tartunk, azért a műsor olykor kap hideget is…
– Előfordul, de ezekkel nem foglalkozunk. Az SMS-ek végén legtöbbször nincs aláírás, aki pedig a saját nevét sem vállalja, az ne akarjon véleményt nyilvánítani az adásban. Mi műsorvezetőként természetesen vállaljuk a nézeteinket, olykor az országot megosztó témákkal kapcsolatban is. Olykor pedig egymással szemben is. Úgy gondolom, erre szükség van.

– Kipróbálom, ezen a felületen is működik-e: rákkeltő a sertés hús?
– Nem tudom, de a pár hete kiadott tanulmány felháborít, mégpedig azért, mert élelmiszeriparban dolgozó szakemberek nyilatkoztak olyan számokkal, amely az egészségügyi világszervezet által kiadott tanulmányban nincs. Egy átlagos ember, aki nem iszik, nem dohányzik és emellett sportol, öt százalékos eséllyel lesz rákos. Ha napi tíz dekánál több vörös húst és füstült kolbászt eszünk, akkor ennek az ötnek a tizennyolc százalékával nő az esélye a megbetegedésnek. Magyarul az ötből hat lesz. Amit azonban többek között az élelmiszeripari mérnökök, szakemberek sulykoltak, azt a világ más normális országaiban félretájékoztatásnak hívják. Tessék kolbászt enni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!