Közélet

2015.11.04. 17:56

Köz(ös)étkeztetés

Zöldséges fasírt, húspogácsa, saláták és piskóták is voltak tegnap a Módszertani Bölcsődében megterített asztalon a menükóstolós délutánon.

Zs.K.

A gyerekek által minden nap fogyasztott ételekre láthatóan a szülők is kíváncsiak voltak, csaknem ötvenen vettek részt a kisgyermekkori egészséges táplálkozásról szóló programon.

Igazán nagy volt az érdeklődés tegnap a Tatabányai Egyesített Bölcsődék Székhelyintézményében (módszertani bölcsőde), ahol a szülők és a gyerekek is kóstolhatták a hétköznapokon a bölcsiseknek tálalt ételeket.
Schmidt Emília bölcsődevezető és Bereznai Csaba alpolgármester köszöntötte a szép számban megjelent szülőket, majd Barnáné Susa Éva dietetikus hívta fel a figyelmet a kisgyermekek egészséges táplálkozásának jelentőségére.

– Ebben a korban nagyon fontos, hogy a közétkeztetési rendelet a gyermekek egészségét szolgálja, az ő szervezetük igényeihez igazították. A kicsik a bölcsődében négy étkezést kapnak, ez a napi igényeik 75 százalékát fedezi. A gabonatermékek, a zöldségek és gyümölcsök, a húskészítmények, illetve a tejtermékek mindennapi fogyasztása nagyon fontos az ekkora korú kisgyermekek szervezetének, ezért is kedvező, ha ezeket a közétkeztetés tudja biztosítani – mondta a dietetikus.

Apukák, anyukák és gyerekek ezután körbeállták a megterített asztalt, majd mindenki végigkóstolhatta az ételeket. Húspogácsa, felfújt, továbbá a zöldséges és gyümölcsös finomságok mellett saláták is helyet kaptak az asztalon. A szülők ezen kívül recepteket is hazavihettek magukkal, hogy otthon is hasonló egészséges ételeket tudjanak elkészíteni. Barnáné Susa Éva azt hangsúlyozta, hogy ha már a fehérliszt negyedét teljes kiőrlésűre váltjuk (amely egyébként sem az étel állagán, sem az ízén nem változtat), akkor már tettünk egy lépést az egészségesebb táplálkozás irányába. Az elfogyasztott só mennyiségével kapcsolatban pedig elmondta, hogy a magyar ételek és alapanyagok már tartalmazzák azt a mennyiséget, amely elegendő a szervezet számára. Azzal, hogy ügyelünk a sóbevitelre, a későbbi magas vérnyomást előzzük meg.

A szülőknek láthatóan ízlett a bölcsis menüsor és igyekeztek minél többféle ételt kóstolni.

– Az ízén nem lehet észrevenni, hogy valami hiányozna belőle. Nagy tévhit, hogy az egészséges ételek mind ízetlenek lennének, mi is figyelünk otthon arra, hogy kevesebb sót és zsíradékot, továbbá több zöldséget és gyümölcsöt illetve tejterméket használjunk. Ezen kívül pedig inkább csirkehúst fogyasztunk – mondta egy fiatal anyuka.

Pankának nagyon ízlettek az ételek, le is ült a kis asztalkához falatozni. Anyukája elmondta, hogy nem tudja, az ő kislánya jó példa-e a menü tesztelésére, mivel Panka „bármit, bármennyit és bármikor” képes enni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!