Közélet

2015.10.20. 13:43

A Szent Teréz Idősek Otthonának pavilonjaiban jártunk

Egy alzheimer kórban szenvedő szépkorú időről-időre elismételt kérdései van akinek nevetség tárgyát képezik és vannak a szociálisan érzékenyek, akik mindent megtesznek annak érdekében hogy valamelyest javítsanak a betegségben szenvedők mindennapjain.

W.Zs.

Sokan voltak kíváncsiak a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények (ESZI) égisze alá tartozó Szent Margit és Szent Teréz Idősek Otthon telephelyek mindennapjaira, amelyet a vezetés úgy nyugtázott, hogy ez volt az első, de biztosan nem az utolsó alkalom a bemutatkozásra. A tegnapi nyílt nap gondolatát az a sok képzőintézményből jött diák adta, akikben látogatásaik során egyre több kérdés fogalmazódott meg a szociális ellátással kapcsolatban.



Mecsei Ilona, az ESZI igazgatója azon túlmenően, hogy az időskori megélhetésről beszélt, a városban működő három alapfeladatokat ellátó szociális intézményt is bemutatta. Kevesen tudják, hogy ilyen típusú intézmény található a Mátyás király út 20-ban, az Alsógallai Segítőszolgálatnál; Kertvárosban, a Balaton utca 1.-nél és a Huba vezér út 4-es szám alatt, a régi buszvégállomás közelében. Ezekre a segítőszolgálatokra akkor van szükség, ha az idős nem szeretne bentlakásos intézménybe kerülni, csupán társaságra vágyik az egyedüllét helyett.
Ellenkező esetben a szociális ellátásról szóló törvény szabályozza, hogy az idősek otthonaiba kik és mikor vehetőek fel.

Elsősorban a nyugdíjkorhatárt betöltöttek, idős emberek. Persze abban az esetben kivételt tesz a törvény, ha valaki még nem töltötte be a korhatárt, ellenben folyamatos ápolásra szorul vagy rokkant. Kitétel továbbá, hogy a kérelmező – adott esetben – Komárom-Esztergom megyei lakcímmel rendelkezzen, illetve az, hogy négyórás gondozási szükséglettel rendelkezzen. Szakmai berkekben így hívják, amikor különböző szempontok szerint megvizsgálják milyen, főként mekkora segítségre szorul a kérelmező.

– A vizsgálatnál – amelyet szociális szakemberek végeznek – figyelembe veszik az orvosi diagnózist és az önálló ellátást. Fontos szempont, hogy az illető például tisztálkodásnál, pénzhasználatnál mennyire szorul segítségre. Mennyire képes önállóan háztartást vezetni. Az eredményt egy táblázatban rögzítjük, egy megszabott pontrendszer alapján. Az, akinek a négy órát meghaladja a szükséglete az alábbi szempontokat figyelembe véve, bekerülhet bentlakásos intézménybe. Akiknek négy óra alatt van, javaslunk számára másfajta szociális ellátást, például házi gondozást, házi étkezést, klubokat – mondta Szabó Endréné, a Szent Teréz Idősek Otthonának vezetője.

A Cseri út 34-ben, a „Szent Terézben” kétfajta ellátást biztosítanak. Az átmeneti ellátást biztosító részlege húsz férőhelyes. Sürgős esetekben erre van óriási szükség. Vannak ugyanis olyan „páciensek”, akik először ide kerülnek, ám ugyanolyan szakszerű ellátást kapnak erre az átmeneti időszakra. Igénybe vehetik azok is, akik idős, beteg rokonukat saját otthonukban ápolják és pár napra, akár hetekre, hónapokra kérelmezik a szállást. Olyanok is vannak, akik a végleges ellátást kérik és életük végéig maradnak. Azután, hogy az intézmény fogadóóráján részt vettek és benyújtották kérelmüket, szóban vagy írásban. Ennek egyik része orvosi vélemény (amennyiben van, kórházi zárójelentéssel), a másik része pedig egy jövedelemigazolással egybekötött vagyonnyilatkozat, amely a térítés megállapítása miatt fontos.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!