Közélet

2015.09.19. 15:46

Egyre több klub alakul

Az országban megyénk székhelyén alakult meg a második Alzheimer Café, ahol a szakorvosok előadásokkal, tanácsokkal segítenek a családtagoknak, hogy könnyebben kezeljék a betegséggel járó problémákat.

V.T.

Tatai Tamás személyesen is érintett az Alzheimer-kórban szenvedők segítésében: a 22-i összejövetelre több előadót is vár.



– Hogy találkozott ezzel a betegséggel? 
– Korábban Angliában dolgoztam, és amikor néhány éve szereztem tudomást arról, hogy édesanyám is ebben a kórban szenved, tájékozódtam erről a betegségről. A nyugati országokban szinte minden nagyobb településen működik Alzheimer-klub. Nálunk először Győrben alakult dr. Menyhárt Miklós kezdeményezésére, és amikor hazajöttem, az ő segítségével kezdtem szervezni a tatabányai klubot a kereskedelmi iskolában, ahol havonta találkozhatunk. Az intézmény vezetőiben jó partnerre találtam.

– Kik kaptak meghívást erre a foglalkozásra?
– Egyre több embert érint a demencia, az időskori feledékenység, de egyre többen mernek szembenézni ezzel a problémával, amit a szakemberek a családok betegségének neveznek. Már megalakult vagy alakulóban van találkozóhely Mosonmagyaróváron, Pécsett és Sopronban is, az ottani vezetőket hívtam meg egy tatabányai beszélgetésre.

– Mire számíthatnak a résztvevők?
– Most dr. Heim Szilvia tart előadást, és beszélgetünk Juhász Ágnessel, a Memóriaőrző című könyv szerzőjével. A klubban a családtagok egymás között is kicserélhetik tapasztalataikat. A betegek is kapcsolatot teremthetnek, mert számukra is nagyon fontosak a beszélgetős közösségi programok.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!