Kultúra

2015.09.13. 15:16

A kulisszák mögött is nagy élmény volt az új István, a király

Tatabányai színésznő is szerepet kapott az István, a király című rockoperában. Bányóczky Nóra mesélt a kemma.hu-nak a darabról, a próbákról, és Novák Péter rendezőről is.

Zs. K.

Harminckét év után augusztus 19-én újra a Királydombon mutatták be az István, a királyt, amelyben szerepet kapott egy fiatal tatabányai színművésznő is. A most 27 éves Bányóczky Nóra az egyik feleséget játssza a darabban, nagy élmény volt számára a premier, de már a próbák is. Októbertől indul a turné, még az ország nyolc helyszínén fogják bemutatni a koncertelőadást.

Nórának egy kolléganője említette, hogy egy készülő produkcióhoz olyan embereket keresnek, mint amilyen ő, vagyis olyan színészeket, akikben a színpadi mozgás és az éneklés is egyaránt helyén van. Nóra akkor még nem is tudta, hogy az István, a király zenei vezetőjének ír üzenetet. Hónapok vagy talán egy fél év is eltelt, mire Király Katalin visszaírt a tatabányai színésznőnek, hogy egy Novák Péter rendezésű darabról lenne szó.

– Ekkor már tudtam, hogy ez az István a király lesz. Király Kati fel is hívott, hogy lenne-e kedvem hozzá, amire persze azonnal igent mondtam – mesélte a fiatal színésznő.

A meghallgatáson Novák Péter rendező mindenképpen látni szerette volna szereplőket személyesen. Utólag elárulta nekik, hogy amikor e-mailben megkapta a kórus tagjainak anyagát, akkor mindannyiuk fényképe valamiért torzítva jelent meg a postafiókjában. A kilenc színésznő és színész mind nagynak és aránytalanul kövérnek látszott a fotókon.
– Novák Péter mindenkit meghallgatott a budapesti Dürer stúdióban. Mindenkit levett a lábáról a lehengerlő személyiségével. Az egész próbafolyamat felért egy mindenre kiterjedő kurzussal – mondta Bányóczky Nóra.

A munka sok gyakorlással kezdődött, a kórusrészeket olykor négy-öt szólamban kellett énekelni, s csak ezután kezdődtek a rendelkező próbák a Hungexpoban. Itt már a díszlet egy része is állt, itt formálódtak a koreográfiák és a jelenetek is. A nyári szünetet követően pedig augusztus 10-én kezdett el újra próbálni a társulat. Augusztus 17-től már a Királydombon folytatódtak a munkák a szímfónikus zenekarral.

Ahogy Nóra meséli, ekkor már szinte minden – hang- és fénybeállítás – a helyén volt. Az augusztus 19-i premier pedig már teljesen élő adás volt. A fiatal színésznő elárulta, hogy a backstage-ből nézte és fényképezte a nézőtéren ülő 15 ezer embert. Fantasztikus élmény volt számára és egy pillanatra a lámpaláz is elkapta, amikor végignézett a tömegen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!