Kultúra

2015.07.06. 16:01

Tata és Farkasházy Tivadar

A népszerű humorista-újságíró is részt vett a tatai kiskastélyban berendezett herendiporcelán-kiállítás megnyitóján a közelmúltban, de mint megtudtuk tőle, nem először járt a vizek városában.

Sz.A.

– Minek köszönhetjük a mostani látogatást?
– Az ükapám, a tatai születésű Farkasházy Fischer Mór virágoztatta fel a herendi porcelánmanufaktúrát, ezért jöttünk el most a herendi kiállítás megnyitójára az Angolparkba.



– Ráadásul nem is egyedül.
– Igen, a megnyitóra velem tartott a feleségem, Mimi, a fiam, Benedek, valamint az egyik unokám, Flóra is.

– Korábban is járt már Tatán?
– Igen. Mindig is nagyon szerettem Tatára jönni, de mióta gondozzák a Farkasházyak emlékét – és itt nem csak Móricra gondolok – még szívesebben jövök. Nagyon szép lett Móric szülőháza is a Kossuth tér mellett. Eddig csak kívülről láttam, de már akkor is tetszett, most pedig volt alkalmam belülről is megnézni a felújított épületet.

– Hogy tetszik maga a herendi kiállítás?
– Nagyon jó, hogy egy kastélyban találtak helyet ennek a szép kiállításnak. Eddig is örömmel jöttem ide, most pedig még inkább. Farkasházy emlékét méltó módon ápolják, bár ő nem magáról nevezte el a manufaktúráját, mint például Zsolnay vagy Zwack, így a nevét az utána jövők őrzik. Érdekes egyébként, hogy Móric életét végigkísérték az Esterházyak, mindig találkozott velük az egykori „jobbágyuk”.

– Követi, kutatja az ősök életét?
– Igen. A közelmúltban tudtam meg egy érdekességet is: a kisunokám már a második Flóra a Farkasházy családban. Ő egyébként járt már Herenden is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!