Közélet

2015.06.17. 16:53

Megrövidülhet a nyári vakáció, de csak 2017-től

Hosszabb lehet a tanév és rövidebb a nyári vakáció. Ez a lehetőség korábban is nagy vitákat váltott ki, most újra lehet számítani az érvek és ellenérvek összecsapására.

Palásti Péter

Czunyiné dr. Bertalan Judittól, a köznevelésért felelős államtitkártól azt tudtuk meg, hogy az elképzelés ismételt napirendre kerülése az általános iskolák 9 osztályossá tételével van összefüggésben. Hangsúlyozta, hogy az ötlet ezúttal nem a minisztériumban fogalmazódott meg, hanem sokkal inkább az érintettek részéről. Utalt arra, hogy az újságok is rendszeresen foglalkoznak azzal, hogy miként biztosítható a diákok felügyelete a szünidő alatt, ha a szüleik dolgoznak. Kijelentette, hogy egyelőre nincs konkrét javaslat az időpontok meghatározására, de csak 2017 nyarát érintheti először a kormány döntése.



Megkérdeztük Lunkné Nyuli Mártát, az ászári Jászai Mari Általános Iskola igazgatóját is, hogy miként vélekedik erről. Elmondta, hogy szülői szempontból maximálisan tudja támogatni az elképzelést. Igazgatóként viszont csak akkor, ha az összes iskola valamennyi tantermében és nevelői szobájában lesz légkondi, mert gyakran már májusban is elviselhetetlen meleg van.

Klenota Hajnalka, az Akán működő szülői munkaközösség vezetője úgy fogalmazott, hogy valóban sok édesanya és édesapa örülne annak, ha hosszabb lenne a tanév és rövidebb a nyári vakáció, mert a legtöbb családnál komoly gond a fiatalok felügyeletének megfelelő biztosítása. Ezen probléma enyhítése érdekében ők már évek óta rendeznek nyári táborokat helyben, melyek nem kerülnek olyan sokba, mint az országos szervezésűek. Ezt követően hozzátette, hogy a diákok valószínűleg nem örülnének a jelenlegi gyakorlat megváltoztatásának, azt pedig nem tudja, hogy a pedagógusok miként vélekednek erről.

Bizonyára a tanítók, a tanárok és az iskolai alkalmazottak véleménye sem egységes ez ügyben. Az viszont biztos, hogy Pintérné Ballabás Márta, a bakonyszombathelyi Benedek Elek Általános Iskola igazgatója szerint az oktatók mind átérzik ezt a problémát. Főleg a kisebb községekben dolgozók, akik jól tudják, hogy az egésznapos iskola így is sok energiát emészt fel. Alapvetően ezért nem támogatná az ötlet megvalósítását, továbbá azért sem, mert a nevelőknek nem a tanév végén kezdődik a nyári szünet, hanem jóval később, s ők korábban is kezdenek, mint a diákok, akik így is sokkal több időt töltenek az iskolákban, mint kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!