Kék hírek, bulvár

2015.06.03. 07:31

A tárkányi vallási fanatikus stációi: otthoni tombolástól a keresztzúzásig

A tárkányi G. Márió mostanában sok munkát ad a helyi polgárőröknek és a rendőrségnek. Legutóbb május 29-én hallatott magáról, amikor baltával állt neki szétverni az út mellett álló márvány keresztet.

Szőts István

Csendes falu a megye nyugati részében elhelyezkedő Tárkány, ahol hétfőn délelőtt csak azért nem üres az utca, mert serényen dolgoznak több helyen is a csatornázók. Könnyű megtalálni a Fő utcán lévő – egyébként gyönyörűen felújított – polgárőri irodát, ahol Róth István, a helyi egyesület vezetőjével találkozom.

Hamar kiderül, hogy az agilis férfiú egyben mezőőr is, sőt a közmunkások irányítása is hozzá tartozik. Kérdezni sem kell, mert nem kevés indulattal a hangjában magától sorolja a történéseket.

Mint megtudjuk, Márióék nagyjából két éve költöztek a környékre, pontosabban a falutól pár kilométerre lévő Vasdinnye-pusztára. Az első időszakban nem volt különösebb baj vele, de úgy egy éve – ahogy Róth István fogalmaz – valami „bekattanhatott” a 22 éves férfinél. Ettől kezdve nem volt olyan hét, hogy valamiért ne kellett intézkedni vele szemben. Először csak otthon tört-zúzott ha olyanja volt, aztán jöttek a szomszédok meg a puszta szűkebb környezete. Intézkedni nehéz volt ellene, mert a kár értéke általában alacsony volt. A rendőrök rendre bevitték, aztán kiengedték.

Két hónappal ezelőtt Ászáron az iskola előtt benzinnel lelocsolta és meggyújtotta az ott lévő kopjafát. Aztán a Vasdinnye pusztán álló keresztről szedte le a feszületet, majd következett május 16., amikor a Tárkány központjában álló templom melletti keresztet vitte magával a feszülettel együtt.

Ez volt azaz eset, amelyről a kemma.hu is hírt adott annak idején. Márió akkor állította: Isten parancsára cselekedett. Róth István a következőképpen meséli:

– Reggel fél hétkor kimentem az utcára, hogy körülnézzek, akkor látom, hogy valaki a hátán cipel valamit a falu határa felé. Gyanús volt a helyzet ezért beugrottam a szolgálati Lada Nívába és utána mentem. Akkor láttam, hogy többször földhöz vágja a keresztet, majd bedobja a szántásba. Mikor kérdőre vontam azt zagyválta össze, hogy az egész hamisítvány ezért haragszik rá. Akkor látom, hogy a keresztre ráírta, hogy „ne tiszteld a szobrokat és ne imádkozz hozzájuk”.

- Persze kihívtam a rendőröket, akik bevitték, majd kórházba került, de onnan lelépett és hazajött. Nagyjából két hétig nyugalom volt, de az elmúlt pénteken Vasdinnyéről szóltak, hogy a Márió baltával veri az út melletti hatalmas márvány keresztet. Egyből mentem, megfogtam, s mivel mezőőrként intézkedési jogom van, megmotoztam, s megtaláltam nála a baltát. Hívtam a rendőröket, akik elvitték. Most a bíróság ítéletére várunk, hogy előzetesbe helyezik-e. Jó lenne, ha így történne, mert az egész falu fel van háborodva, hogy mindig elengedik. (Beszélgetésünk után jött a hír, a bíróság  elrendelte G. Márió előzetes letartóztatását – a szerző.).

„Mindenki” polgárőr a faluban
A tárkányi polgárőrséget  2003-ban Róth István alapította, az egyesületnek ma már 80 aktív tagja van az 1600 lelkes faluban. A vezető szerint szinte mindenki polgárőr a faluban, amire nagyon büszkék. Az iroda falát elismerések, oklevelek díszítik, szinte minden megnyertek, amit ebben az időszakban és műfajban lehetett.

A település évi 700 ezer forinttal támogatja az egyesületet, de nem kell fizetniük az iroda használatáért sem. A bázist 2013-ban uniós pályázatból újították fel s ma megfelel a legmagasabb követelményeknek. Róth István abban bízik, hogy rövid időn belül sikerül lecserélni a kiszolgált Lada Nivát egy Suzuki terepjáróra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!