Gazdaság

2015.05.27. 12:23

Még időben érkezett a gazdáknak az aranyat érő csapadék

A május végi csapadék valamelyes javított a gazdák hangulatán és a haszonnövények állapotán egyaránt.

P.J.

A vetések ideje lejárt. Nagyjából mindenhol magágyban pihennek, illetve már fejlődnek a magok. Itt-ott még a „maradék” kukoricát, napraforgót és szóját juttatják a talajba, de a kapások „élete” visszavonhatatlanul megkezdődött.



A őszi vetésű növények állapota megfelelő, csapadék már végre hullott, de még mindig jól jön az eső. A fejtrágyázást is befejezték, és az őszi kalászosok gyomirtása szintén a végéhez közeledik.

Néhány napja még aszályközeli állapotokról panaszkodtak a gazdák. Azóta sokat javult a helyzet. Ezért terméskieséssel valószínűleg nem kell számolni. De az tény, a csapadékszegény tavasz alaposan „megfogta” a gabonát.

Közepes mondható hozamok várhatóak. Az előző hetek száraz időjárása miatt ugyanis korán dugták ki fejüket a kalászok, amelyek kicsik, így jóval kevesebb a szem rajtuk. Döntően azonban az elkövetkező hetek időjárása határozhatja meg mind a mennyiséget, mind a minőséget. Az első vegyszeres kezelések száraz időszakban történtek. Legyünk őszinték, ez vajh mi keveset használt. Azok a termelők, akik a csapadékmentes időpontban gyomirtottak, jó eséllyel készülhetnek egy második menetre. A vetett területeken megjelent a rozsdabetegség (sárgarozsda). A termelőknek emiatt, illetve a peronoszpóra miatt szintén el kell kezdeni a permetezést.

Időközben a napraforgóban már a kultivátorok viszik a prímet, valamint növényvédelmi beavatkozások zajlanak.  A búzatáblákon a gombaölő vegyszerezés van napirenden, továbbá az úgynevezett, második körös lombtrágyázás.

Szűkebb hazánkban az őszi árpa várható terméshozama – a szakemberek becslése alapján – 4 tonna körül várható. Komárom térségében, mivel több volt a csapadék, hektáronként 4,7 tonnás átlagtermések is születhetnek. A jelen állapot szerint ennek a kalászosnak a betakarítása június közepén kezdődhet.

Az esőzés előtt több lucernatábla esetében megtörtént az első kaszálás attól függően hogy meddig fog tartani a csapadékos időszak. Kérdéses, hogy sikerül-e  elfogadható minőségben megoldani az első növedék betakarítását.
A tél végi, kora tavaszi szokatlanul nedves időjárás ellenére – a belvizek miatt – megyénkben egyetlen kultúra esetében sem jelentettek állomány kipusztulást. Az eddig tavaszi zivatarok, viharok, jégesők sem okozott számottevő kárt, miként a szél miatt sem volt tapasztalható állomány-megdőlés a táblákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!