Közélet

2015.05.23. 13:57

Volt egyszer egy erdei kisvasút

Májusban lesz száz éve, hogy útjára indult az Első Szári Erdei Kisvasút. Az évfordulóról emléktábla-avatással, Szárliget és a Tarjánhoz tartozó Tornyópuszta között túrával emlékeznek meg május 30-án, szombaton a Szári Erdei Kisvasutak Civil Társasága és a Nagyegyházi Baráti Kör Egyesület szervezésében.

V.T.

A rendezvény védnöke Marx Ernő tarjáni polgármester. A május 30-ai programban elsőként 9.30-kor a nagyegyházi Emlékparkban a résztvevők megkoszorúzzák az 1888-ban Hoffman Ede földbirtokos által alapított egykori iskola épületén elhelyezett emléktáblát, 10 órakor pedig a szárligeti vasútállomásnál emlékeznek meg az 1900. május 22-én alapított erdei ipari kisvasút alapítóiról, építőiről, és emléktáblát avatnak.



Innen indul az emlékmenet 11 órakor az egykori Szárliget (Szár)-Tornyópuszta nyomvonal mentén, érintve az autópálya miatt már felszámolt Mesterberek-pusztát. Az út hossza körülbelül öt kilométer. Tornyópusztán, a régi kastély melletti parkban rendezendő ünnepségen fellép a Bicskei Huszárzenekar, majd köszöntők hangzanak el.

A térségben két ipari kisvasút is működött 1900 és 1947 között, amelyet az erdei munkások használtak a Vértesben és Gerecsében kitermelt fa szállítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!