Közélet

2015.05.17. 08:13

Ami a történelemben rövid, az Banán hosszú idő

Bana apraja és nagyja együtt ünnepelte a Banai Bóbita Egységes Óvoda-Bölcsőde fennállásának 85 és 55 éves jubileumát. Az ünnepség alkalmából a megújult öltözőt is felavatták, amely szülői, vállalkozói és képviselői összefogás eredménye.

V. Zs.

Az 1930-as években abban a házban működött napközi otthon, amit a Zámory család adományozott a községnek. A jelenlegi épület korábban főszolgabírói, illetve jegyzői lakásként funkcionált.

- Történelmi mértékhez viszonyítva 85 és 55 év,  nem túl hosszú egy intézmény életében, számunkra mégis jelentős időszak, mert ide kötődik életünk egy-egy darabkája. Kisgyerekként én is ebbe az óvodába jártam, ahonnét jó gyerek lévén, nővéremet kézen fogva meg is szöktem – idézte fel emlékeit Sáhóné Horváth Márta polgármester asszony.

- Három gyermekem is ebbe az intézménybe járt, tehát szülőként, és a szülői munkaközösség vezetőjeként is kapcsolatban voltam az óvodával. Most, mint a falu vezetője, részt vehetek az óvoda életének alakításában. Úgy gondolom, egy intézmény jelenéről és jövőjéről gondoskodni különleges misszió, annál is inkább mert családok, gyermekek sorsáról, életminőségéről van szó.

- Abban az óvodában, ahová reggelente örömmel indul a gyermek, ott az érzelmi biztonság kialakítását minden dolgozó magára nézve kötelezőnek érzi – mondta Somogyiné Zeke Tünde, óvodavezető. -Azt reméljük, hogy a hozzánk járó gyermekek és családjaik felfedezik azokat a közösségteremtő erőket, hagyományokat, szokásokat és újdonságokat is, amelyek erőt és hitet adnak a mai, gyakran kapaszkodók nélküli világban - folytatta gondolatait.

A jeles nap alkalmából a gyermekek éves munkáiból rajzkiállítást állítottak össze, a múlt és jelen értékteremtő pillanatainak felidézésére pedig fotókiállítással készültek. Az ünnepségsorozat kisvonatozást, komolyzenei koncertet, szalonnasütést, kutyabemutatót, családi és gyermeknapot, közös kirándulást is tartogat még.

A környező óvodák, így a bőnyi, bábolnai, rétalapi, ácsi és komáromi intézmények vezetői is elfogadták a jubileum megünneplésére szóló meghívást, megerősítve ezzel szakmaközi kapcsolatukat. A rendezvény további díszvendégei között jelen volt Borsó Tibor, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Kancz Csaba Megyei Kormánymegbízott is, aki kiemelte, hogy a múlt ünneplése mellett legalább olyan fontos a felnövekvő generációk jövőjének építése is. A köszöntőket a bölcsődések és óvodások zenés, játékos műsora követte.

Címkék#Bana

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!