Közélet

2015.04.29. 08:52

Nagyon drága is lehet a ballagás

Ballag már a vén diák... A közismert búcsúdal sok középiskolában csendül fel ma, holnap, néhány helyen pedig szombaton. Mindenki másként készül rá. A tanulók, tanáraik és a szülők. Sokan tartják a régi szokásokat, mások bátran újítanak.

P.P.

Régóta várják e jeles napot a végzősök, még régebb óta felmenőik. Mert az érettségit megelőző ballagás más, mint az általános iskolától búcsúzás. Az édesanyák és az édesapák többsége ilyenkor azt akarja, hogy emlékezetes legyen lányaik és fiaik számára ez a nap. Anyagi lehetőségeik függvényében mindent megtesznek azért, hogy felejthetetlenné váljon szemük fényének ez az esemény.



A mostani főszereplők egyike a tatabányai Árpád Gimnázium 12/C osztályába járó Nagy Sára, akitől megtudtuk, a hagyományos „bolondballagást” csütörtökön, a rövidített tanórák után tartják. Mindenki annak öltözik be aminek akar. Ő például Drahos Luca barátnőjével együtt hippinek. Kiderült, hogy – az évtizedekkel ezelőtti szokásokhoz képest – évfolyamuk tagjai már nem vonulnak fel a város utcáin, csak a gimi falai között mókáznak. Ráadásul nem is sokáig, hogy időben át tudjon mindenki öltözni az igazi ballagásra.

A lányoknak most is kötelező lesz a matrózblúz, a fiúknak a zakó, amihez Árpádos nyakkendőt, illetve sálat kötnek. A szoknya és a cipő viszont szabadon választható. Sára úgy döntött, hogy semmiből sem vesz újat, mások viszont ellenkezőleg. Mint azt az egyik divatáruüzlet szimpatikus eladójától, Surányi Ferenctől megtudtuk, náluk többen is vásároltak érettségi öltönyöket, főleg a menőnek számító, karcsúsított fazonúakból. Ezek ára 48-72 ezer forint között mozog. Egy minőségibb ing minimum 12 ezret kóstál, egy jobb nyakkendő pedig 6 ezernél kezdődik. Ha hozzászámítunk egy átlagos cipőt is, csak a ruházkodás százezerrel terheli meg a családi kasszát.

Ez persze nem jelent gondot mindenkinek. Akadtak olyan szülők most is, akik már megvették az aranyláncot a lányaiknak 21 750 és 211 999 forint közötti áron, míg a fiúknak a pecsétgyűrűket 62 ezertől kezdődően 230 ezerig. Az egyik esztergomi lányka édesanyja őszintén elárulta, hogy bajban van az ajándékozás miatt, mert gyermekének már mindene megvan, amire egy mai fiatal vágyhat. A nagyon okos telefontól kezdve a tableten át a jobb márkájú laptopig. Emiatt azon gondolkodik a férjével együtt, hogy elviszik inkább a gyereket egy hosszú hétvégére az írásbeli vizsgák után olyan szállodába, ahol még nem jártak.

Ám sokkal többen vannak, akik nem ilyesmit, de lényegesen szerényebb ajándék vásárlását sem engedhetik meg maguknak. Rosszul teszi, aki sajnálja ezt. Főleg azért, mert nem az számít, hogy ki miben ballag, milyen ékszerek díszítik, hanem az, hogy ki mit tud. És nem csak az érettségin, hanem a főiskolai és az egyetemi felvételi vizsgákon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!