Közélet

2015.04.28. 07:18

Így küzdjön meg az allergia-szörnyeteggel

Az időjárás enyhülésével megjelentek az első pollenek a levegőben. Nem vagyunk teljesen tehetetlenek az allergiás tünetekkel szemben: egészséges környezettel és életmóddal el lehet kerülni a kellemetlen panaszok nagy részét.

W.Zs.

Hazánk lakosságának harminc százaléka szenved allergiás megbetegedésben. A statisztika szerint a légzőszervi allergiával küszködők – pollen, poratka – vannak többségben. Egyesek számára az allergiaszezon csak nyáron, a fűfélék virágzásával indul, általánosságban azonban elmondható, hogy akkor kezdődik, amikor az első pollenek megjelennek. A mogyoró kezd a legkorábban nyílni, ennek pollenje már március elején is okozhat tüneteket. Jelenleg a nyírfa, illetve az egyéb korán virágzók szezonjában vagyunk.



– Az elmúlt napokban jelentősen emelkedett a tölgy és a platán virágporának mennyisége és pár nap alatt már elérték a közepes, sőt a magas szintet is. Általában közepes koncentrációban volt jelen a fűz, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a nyárfa, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje. Alacsony koncentrációban előfordult még a levegőben a juhar és a gyertyán virágpora is. Már két héttel ezelőtt megjelentek a pázsitfűfélék első pollenszemei. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony – nyilatkozta lapunknak Barnáné Susa Éva egészségfejlesztő, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember.

A tünetek sokfélék lehetnek és egyénenként változhatnak. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy sokasodnak is: a betegeknél egyre több tünetet okozhat az allergia, a kritikus időszak pedig ki is tolódhat. Minden szakember hangsúlyozta: nem kell, hogy az allergia megkeserítse az életünket, a betegség ugyanis gyógyszerekkel kiválóan kordában tartható. A kezelés azonban egyénre szabott, így a megfelelő gyógyszerek megtalálása időigényes feladat.

A pollenszezonban jelentkező tüsszögéssel, orrfolyással és köhögéssel járó panaszokat hajlamosak vagyunk félvállról venni. A kezeletlen allergia azonban súlyos problémákat okozhat, sőt idővel asztmává is fajulhat – így mindenképpen érdemes vele orvoshoz fordulni.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy a pollen nem ellenség, hisz a természet része. Szerinte az allergia inkább civilizációs betegség, kétszáz évvel ezelőtt még kutatni sem lehetett volna. Véleménye szerint egészséges környezettel és életmóddal el lehetne kerülni az allergiát.

– Nem a pollen váltja ki az allergiát, hanem mi a rengeteg természetellenes beavatkozásunkkal, és amikor parlagfűpollenről vagy bármiről beszélünk, ez csak a jéghegy csúcsa, ezek csak jelzői annak, hogy teljesen rossz úton járunk. Nem a természetet kell kiirtani, hanem magunknak kellene egy kicsit elgondolkodni – mondta Pós Péter.

Pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg a hajon, ruhán, cipőn, ágyneműn

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának szakemberei arra figyelmeztetnek, hogyan tudjuk, ha nem is kikerülni, legalább enyhíteni a tüneteket. Figyeljük a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjük meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteink mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. A gyógyszerszedés megkezdése előtt minden esetben szükséges kikérni kezelőorvosunk tanácsait.

– Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Aki allergiás, a nagyobb pollenterhelésű időszakban lehetőleg tervezze a szabadidős programokat zárt térbe: múzeumba, moziba, színházba vagy fürdőbe. Utazás során figyeljenek arra, hogy a lehúzott gépkocsiablak fokozott pollenterhelést jelenthet – tanácsolja Harsányiné dr. Patkó Enikő főoosztályvezető.

A szakember szerint az allergiásoknak javasolt naponta hajat mosni lefekvés előtt, hiszen a pollenszemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta. Ajánlott minél gyakrabban és alaposabban porszívózni, ruhát mosni, a cipőket naponta nedves ruhával áttörölni. Ezen kívül ajánlott gyakran lecserélni az ágyneműt, elsősorban a párnahuzatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!