Kultúra

2015.03.21. 14:30

Katonazenekarban énekel az egykori X-faktoros

Fórizs Balázs harmonikásnak édesapja kedvenc katonanótája adta az ötletet, hogy belefogjon egy tatabányai katonazenekar megalakításába. A 2012-es X-faktorban feltűnt Lass Bea is igent mondott a zenekarvezető felkérésére.

Mórocz Károly

– Nem látlak én téged többé... – kezdte egy váratlan/befejezetlen mondattal beszélgetésünket Fórizs Balázs harmonikás. Gyorsan tippeltem: Búcsúzol tőlem és Tatabányától? Cseh Tamásról, Rúzsa Magdiról, vagy az Ismeretlen Arcokról akarsz valamit mondani? Van egy ilyen daluk...

– Nem nyert. Ez egy régi katonanóta. Édesapámnak, aki szájharmonikázott, az egyik kedvence volt, többször is hallottam tőle. Aztán egyszer úgy éreztem, hiányzik a dal, a tarjáni Ahichon Stúdióban Godó Péter segítségével felvettem a saját elképzeléseim szerint formált változatát. A történet része, hogy éppen arra járt a Tarjánban élő Román Géza, aki a Tatabányai Városi Szimfonikus Zenekar karmestere és a Tatai Dandár Fúvószenekar egyik vezetője, nem utolsósorban trombitás. Megkértem, ugorjon be, így történt, tehát a dalban ő trombitál.

Az első világháború kitörésének százéves évfordulója adta az ötletet Fórizs Balázsnak, hogy összehozzon egy tatabányai katonazenekart. Román Géza javaslatára három zenész is jelentkezett a Tatai Dandár Fúvószenekarból: Farkas Péter (nagybőgő), Belső Máté (trombita, harmonika) és Wéber Péter (dobok, ütőhangszerek). Lass Beával a Jászai Mari Színházban találkozott a szervező, a Szegedi Nemzeti Színház tagja, az egykori X-faktoros énekes is igent mondott. Az ötödik tag a gitáros-énekes Mike Ariel, akivel az ötletgazda többször is koncertezett együtt. Énekesként tag Poroszlay Gergő. A hetedik Fórizs Balázs, aki a Vígszínházban, a felvidéki Komáromi Jókai Színházban és természetesen a tatabányai Jászai Mari Színházban is közreműködött már több darabban. A zenekar neve nem meglepetés: Nem látlak én téged többé...

– Pribojszki Mátyás, a kiváló szájharmonikás meghívott minket április 10-ére, a budai Bem Moziba egy fesztiválra – folytatja a történetet Balázs. – Akkor azt gondoltuk, ez lesz az első fellépésünk. Szerencsére nem így van, abban a városban mutatkozunk be először nagy nyilvánosság előtt, amelyhez a zenekar több tagja is kötődik. A tatabányai Jászai Mari Színházban, a MOnodráma és STúdiószínházi Fesztivál (MOST) zárásaként március 29-én este 9 órától mutatjuk be képes bakaoperettünket egy felvonásban.

Már a jövőt is tervezik. Valószínűleg országszerte sok világháborús megemlékezésen csendülnek fel az első és második világháborús katonadalok, természetesen átdolgozott változatban. A zenekar produkciójának lesz egy állandó „kísérője”, Szebenyi István, a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület vezetője. Ő mindent gyűjt, ami a honvédség múltjához tartozik. Volt már kiállítása Kecskeméten, a Cifra Palotában Hazatérnek fiaink címmel, valamint készül egy újabb bemutatkozás a tatai Kuny Domokos Múzeummal karöltve. Az utolsó töltény című tárlatnak május 16-án lesz a megnyitója Felcsúton, a Faluházban.

Te sem látod, hogy érted könnyes a szemem.

Nevemet hiába mondod, könnyedet hiába ontod,

Harcok mezején, valahol te tőled távol,

Ott ahol senki sem gyászol, ott halok meg én.

Nem lesz egy tenyérnyi föld sem, puszta síromon,

Elesett katonák teste lesz a vánkosom.

Ahová le fognak tenni, síromra nem borul senki,

Senki aki él, tavasz sem fakaszt rám zöldet,

Elhordja rólam a földet, majd az őszi szél.

Szeretnék még egyszer lenni, lenni még veled,

Szeretném öledbe tenni, őszülő fejem.

Szeretnék ajkadon égni, szeretnék te véled lenni,

Csak egy éjszakát,

Azután akármi érhet, boldogan halok meg érted,

Hitvesem, Hazám.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!