Közélet

2015.03.13. 14:38

Ha nincs nyelvvizsga, a diploma is bukó

Egyre nagyobb gondot jelent, hogy az egyetemet, főiskolát végzettekek közül sokan a kötelező nyelvvizsga hiányában nem vehetik át diplomájukat. Ezt segítendő március eleje óta ismét lehet jelentkezni a Diplomamentő program keretében meghirdetett ingyenes nyelvtanfolyamokra, az idei évtől már hosszabb képzésekre.

Wágner Zsanett

A rövidebb tanfolyamokat hosszabb, már 360 órásak váltották fel, amely minden bizonnyal elegendő óraszámnak bizonyul az évek során megkopott nyelvtudás felelevenítésére és egy sikeres vizsga tételéhez.

A Diplomamentő programra mindazok jelentkezhetnek, akik sikeres államvizsgát tettek; megszűnt a hallgatói jogviszonyuk, de nyelvvizsga hiányában nem vehették át diplomájukat. Számukra angol, német vagy francia nyelvből ingyenes a képzés; a regisztrált álláskeresőknek az első vizsga díja is. A pályázók 240 vagy 360 órás képzés közül választhatnak. A kimutatások szerint a programban résztvevők átlagéletkora 32 év.

A programot tavaly hirdették meg először. A képzési kínálatot előzetes igényfelmérés előzte meg. Az első „osztály” augusztusban indult, azonban a nyelviskolák szintfelmérő tesztjein a hallgatók fele elvérzett, mert a tudásuk kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a meghirdetett óraszámban felkészítsék őket a tanárok.

Megyénkben a tatabányai Edutus Főiskolán indul diplomamentés az idén. Dr. Szaniszló Gábor felnőttképzési igazgató elmondta, azoknak, akik most jelentkeznek, legkésőbb 2016. december 31-ig sikeresen teljesíteniük kell az általános középfokú (B2) komplex vizsgát. A megyeszékhelyi oktatási intézményben legkésőbb április közepén indul az első óra: angol és német nyelvből 360 órában, illetve egy-két 240 órás képzésben.

Egyébként az elmúlt héten 62 diák államvizsgázott a főiskolán, azonban csak az összlétszám fele vehette át diplomáját, mert hiányzott az elvárt egy, netán két nyelvvizsgája.

– Az Edutuson eddig 11 diplomamentő képzés indult, összesen százan vesznek részt a programban. Mindegyik csoportunkra igaz, hogy a tízszázalékos megengedett hiányzási arányt nem lépték túl a résztvevők. Ők heti nyolc órás intenzitás mellett, az előzetesen felmért igények szerint angol, illetve német nyelv közül választottak. Ezek a tanulók most végeztek, és ha minden jól megy, sikeres nyelvvizsgát tesznek majd a közeljövőben – összegezte dr. Szaniszló Gábor.

2016. december 31. a legvégső határidő

A márciusban induló aktuális nyelvtanfolyamokat az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. weboldalán nézhetik meg az érdeklődők, a regisztráció és a szükséges dokumentumok feltöltése után a Képzéskereső menüpontban. A jelentkezés után szintfelmérőt kell írniuk, csak ezután kezdhetik el a programot, amelynek feltétele, hogy jövő év végéig megszerezzék a nyelvvizsgát. Becslések szerint 50 ezren lehetnek ma az országban, akik nyelvvizsga hiányában nem vehették át diplomájukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!