Gazdaság

2015.03.12. 08:04

Orbán vejének cége is pályázott Tatán, de bukták a közbeszerzést

A direkt36.hu az Orbán Ráhel férje, Tiborcz István résztulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt. közbeszerzési sikereiről közölt tényfeltáró cikket, amelyből kiderül: az uniós támogatással megvalósult közvilágítás-korszerűsítések között összesen három olyan beruházás volt, ahol az Elios is indult a munkáért, de mégsem ők kapták meg. Az egyik ilyen beruházás a tatai volt.

direkt36.hu/kemma.hu

A miniszterelnök veje, Tiborcz István által résztulajdonolt Elios Innovatí Zrt.-ből 2009-es indulása után néhány év alatt lett többmilliárdos forgalmú vállalat. Tiborczék nagyrészt annak köszönhették ezt, hogy sorra nyerték az állami – azon belül is főként uniós finanszírozású – projekteket. Különösen jól szerepel a cég a közvilágítási felújításokra kiírt pályázatokon.

A direkt36.hu oknyomozó portál kutatásai azonban azt mutatják, hogy ezekben a sikerekben az esetleges “szakmai eredmények” és a “kiváló szakembergárda” mellett szerepet játszott az is, hogy a pályázatok nagy részét olyan feltételekkel írták ki, amelyeknek rajtuk kívül senki vagy csak nagyon kevés cég tudott volna megfelelni.

Az Elios Innovatív által elnyert közvilágítási munkák ügyében rendőrségi nyomozás is zajlik “versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” elkövetett bűncselekmény gyanújával. Ez az eljárás – amely az után indult, hogy az LMP feljelentést tett az Átlátszó egyik cikke nyomán – négy közbeszerzési pályázatot vizsgál.

A Direkt36 által feldolgozott dokumentumok és a közvilágítási piacot ismerőkkel folytatott interjúk azonban azt mutatják, hogy ennél jóval több közbeszerzési eljárásnál alakultak az Elios számára kedvezően a feltételek. A cég 2010 óta 19 közvilágítási közbeszerzést nyert el, és ezek közül legalább 8 esetben nem volt más ajánlattevő rajta kívül. Ez annak ellenére történt így, hogy a közvilágítási piacot ismerők szerint legalább 10-12 olyan tapasztalt cég van, amelyek szakmailag és pénzügyileg is alkalmasak lennének a nagy közvilágítás-korszerűsítési munkák elvégzésére. Ezt alátámasztja, hogy körülbelül ennyi cég tűnt fel az elmúlt néhány év magyarországi közvilágítási projektjeiben is.

A Direkt36 információi szerint Tiborczék vállalata Komárom-Esztergom megyében is megvetette volna a lábát: a tatai közvilágítás korszerűsítésére nyújtott be pályázatot, de végül a Tata 2014 Konzorcium (GREP Green Public Lighting Zrt. és Best-Vill 2000 Kft.) nyerte a közbeszerzést. A megszokott gyakorlattól eltérően egyébként itt három pályázó is jelentkezett.

Az uniós támogatással megvalósult közvilágítás-korszerűsítések között egyébként összesen három olyan beruházás volt, ahol az Elios is indult a munkáért, de mégsem ők kapták meg: Tatán kívül Gyulán és Szentesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!