Közélet

2014.12.19. 12:05

Autizmus: a 24 órás felügyelettől a Szilícium-völgyig

A tatai Esőemberekért Egyesület célja, hogy a lehető legteljesebb életet biztosítsa a vele kapcsolatba kerülő autista embertársainknak. Működésükről, az autista emberek világáról kérdeztük Schenk Lászlónét, az egyesület elnökét.

kemma.hu

– Mit jelent az autizmus, mit kell tudnunk róla?
– Az autizmus egy egész életen át tartó fogyatékosság. Három alaptünete van, amelyet „autizmus triásznak” is szokás nevezni. Ezek elsősorban a másokkal való interakcióban nyilvánulnak meg: sérülnek a szociális kapcsolatok, a verbális kommunikációs készség, valamint a képzeletük is másképpen működik. Az autista emberek értése konkrét, így nem adaptálják az ismereteiket más helyzetekre. Azt is meg kell említenem, hogy ez egy rendkívül széles spektrumú fogyatékosság, egészen a 24 órás segítséget igénylőktől a Szilícium-völgyi informatikusokig terjedhet, így minden eset
egyedi.

– Említette a képzeleti működés változását. Hogy kell ezt elképzelnünk?
– Az autizmusra jellemző a „más” látás. Az autista emberek nem értik az őket körülvevő világot, s környezetük sem érti őket. Más lesz nekik fontos, mint a többségnek. Kiemelnek egy számukra fontos, érdekes dolgot, s csak ezzel foglalkoznak. Ez lehet egy egészen egyszerű dolog, mint például egy pénzérme pörgetése, míg szerencsésebb esetben megnyilvánulhat valamilyen képzőművészeti tevékenységben is. A választott tevékenységben érzik magukat biztonságban, ennek a leszűkített „térnek” a szabályait, működését értik, ismerik. Fejlesztő programunkat is ezeket az
elveket szem előtt tartva dolgoztuk ki.

– Mi a céljuk a fejlesztéssel? Milyen foglalkozásokon vesznek részt a bennlakók?
– A foglalkoztatás alapvető célja az, hogy lakóink jó fizikális és mentális állapotban legyenek, ugyanis ez alapfeltétele annak, hogy a lehetőség szerinti legteljesebb életét éljék. Ezen felül a szabadidős tevékenységek, mint például a zene, lovaglás, rajzolás is arra irányulnak, hogy fejlesszük finom-motorikus és nagymozgásukat egyaránt.

– Hogyan működik az egyesületük? Milyen feladatokat látnak el a foglalkoztatáson kívül?
– Munkánknak három alapvető szegmense van: a lakhatás biztosítása, a már említett foglalkoztatás és a felnőttképzés. Lakóotthonunkban jelenleg kilenc autista fiatal él pontos, előre meghatározott napirend szerint. Mindannyiuk foglalkoztatását biztosítjuk. Ennek során gyümölcsöket aszalunk, lekvárt, élelmiszer-ipari termékeket készítünk. Vannak újdonságaink is, mint például a mézben áztatott aszalt gyümölcstea. Ezek mindenki számára elérhető, kézműves, minőségi áruk. A másik jelentős foglalkoztatási irány a képzőművészet, amelyben szintén sikeresek vagyunk. Akkreditált felnőttképzési intézmény vagyunk. Ezt a tevékenységet nem csak a saját szervezetünkben végezzük, dolgozunk külső megrendelőkkel is.

– Miből finanszírozzák működésüket?
– Három fő bevételi forrásunk van, melyből kettő tulajdonképpen biztosított, a harmadik megszerzése viszont ránk hárul. Az állami finanszírozás körülbelül a működésünk 30 százalékát teszi ki. A törvényi előírásoknak megfelelően az ellátottak térítési díjat fizetnek. Ez utóbbi éves büdzsénknek mintegy 40 százaléka. Ennyi, amivel biztosan számolhatunk.

– És a fennmaradó egyharmad?
– Elsősorban a foglalkoztatásból származó termékeket próbáljuk meg értékesíteni. Szerencsére egyre több olyan cég van, amelyik tőlünk vásárol. Akik így tesznek, kétszeresen is „jól járnak”: minőségi termékekhez jutnak, ráadásul támogatnak egy társadalmilag kiemelten fontos ügyet. Ha esetleg marad eladó árunk, akkor azt helyi fesztiválokon, vagy a nürnbergi fogyatékos-vásáron próbáljuk meg értékesíteni, többnyire sikerrel. A vásárokból származó bevételek mellett vannak rendszeres támogatóink is, hogy egy helyi példát említsek, ilyen a Tatai Környezetvédelmi Zrt.

– A karácsonyi ünnepekhez közeledve érzik a vásárlási kedv élénkülését?
– Hál’ istennek, igen. Sokan vannak, akik a mi termékeinket ajándékozzák üzleti partnereiknek. Jóleső megerősítés évről évre, hogy tudnak rólunk, bíznak bennünk és az általunk képviselt minőségben. Végül hadd büszkélkedjem egy kicsit: lakónk, Zana Kristóf munkája volt a legkelendőbb tétel idén a Mosoly Otthon Alapítvány szokásos novemberi aukcióján, festménye 850 ezer forintért kelt el. Az ilyen visszajelzések miatt is hiszek abban, hogy jó úton járunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!