Sport

2014.11.09. 07:57

Halhatatlanná válhat Buzánszky Jenő

Grosics Gyula és Sándor Csikar Károly halála után helyettük két újabb sportolót választanak be a jövő héten a Halhatatlanok Klubjába. A következő napokban Buzánszky Jenő, Kásás Tamás, Kovács Antal, Kovács István és Nagy Tímea közül választhatjuk ki, melyikük a legméltóbb az elismerésre.

kemma.hu

1990-ben alakult meg a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete – Vitray Tamás volt a névadó –, a megalakuláskor szurkolók szavaztak a magyar sport csodás és korszakokat meghatározó egyéniségeire. Papp Lászlóra és Balczó Andrásra például 150 ezer szavazat érkezett postán.

Az első 21 fős álomcsapatba mindketten bekerültek, rajtuk kívül még olyanok is, akik nem voltak olimpiai bajnokok, például a kilencszeres kenus világbajnok Wichmann Tamás, aki sportága jelentős egyénisége volt. Azóta a tagok cserélődtek, miután az idősebbek közül többen meghaltak.

Legutóbb Grosics Gyula és Sándor Károly, a helyükre jelenleg öt jelölt van. Közülük kettőt választhatunk be a klubba az Index szavazásán.

A klubba bekerülni már komoly elismerés: Kamuti Jenő, az olimpiai ezüstérmes vívó például azt tartotta életében az egyik legfontosabbnak, hogy ebbe a kivételes körbe bekerülhetett. Pedig Kamuti a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, vagyis a nemzetközi sportdiplomáciában is komoly karriert futott be. Polgár Judit is kifejezetten büszke volt, hogy a múlt nagy bajnokai értékelték teljesítményét, és bekerülhetett a klubba.

Az öt jelölt között van Buzánszky Jenő, az Aranycsapat és a Dorogi Bányász hátvédje. Az Index cikkében ekképp mutatták be a kitűnő, ma is Dorogon élő labdarúgót:

Buzánszky Jenő, 89 éves

A három éven át veretlen labdarúgó Aranycsapat egyetlen élő tagja. Olimpiai bajnok, 1952-ben a jugoszlávokat verték a döntőben, két év múlva ezüstérmes a világbajnoki döntőben. Ki ne tudná, az NSZK 0:2-es hátrányból fordította meg a meccset.

1953-ban az évszázad mérkőzésén is játszott a Wembley-ben, amikor Magyarország 6:3-ra verte a házigazda Angliát. Aztán a Dorog edzője, egyesületi vezetője volt, stadiont is neveztek el róla a városban.

2011-ben lett a nemzet sportolója. 49-szer játszott a válogatottban, jobbhátvéd posztján, gólt nem szerzett.

kemma.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!