Közélet

2014.09.15. 07:23

Tömény kajapornó a tatabányai faszénfesztiválon – Galéria!

Az égiek kegyesek voltak a tatabányaiakhoz a IX. Faszén Fesztivál napján. Talán a babona, talán a számmisztika tette, hogy a ragyogó napsütésben több mint százan jelentkeztek az idei gasztronómiai fesztiválra.

Veizer Tamás

A kilenc évvel ezelőtti kezdeményezés kétszeresen is kapcsolódik a szénen alapuló helyi tradíciókhoz, amit most újabbakkal sikerült megspékelni: összehozta a térség sütni-főzni szerető kis közösségeit. Új helyszínt is talált magának az önmagát immár megyei gasztronómiai ünnepként definiáló esemény: a megyeháza parkolójában és a hozzá csatlakozó zöld területen kényelmes tágasságban fért el a rekordszámú jelentkező.    

A csapatok a reggeli regisztrációt követően elfoglalták az asztalokat, átvették a faszenet, és a együvé tartozást jelképező pólókat. A dunaújvárosi Pavlicsek Csaba szakács, ételszobrász röpke percek alatt parányi szerszám segítségével virágokat, mintákat varázsolt a dinnyébe, tökbe, almába, barackba. A pogácsaversenyre is készülődtek a térségből jelentkezők: több mint tízféle pogácsát kínáltak a zsűrinek és a nézelődőknek.

A megnyitón Popovics György, a fővédnök megyei önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy a fesztivál, a sokfelől jelentkező csapatok is jelzik, hogy a város és térsége mennyire összetartozik. Bencsik János országgyűlési képviselő a tatai és tatabányai járás erősségeit emelte ki, hozzátéve, ha e két térség lakói összefognak, és nem egymással versenyeznek, még sikeresebbek lehetnek. A rendezvény is azt a célt szolgálja, hogy az itt élők, a versenyzők „sülve-főve” együtt legyenek, a csapatok a meghirdetett jelszó alapján „Főzzék össze a térséget”. Schmidt Csaba polgármester, a fesztivál védnöke köszöntötte a versenyzőket, és azokat, akik a rendezvény mellé álltak. A jelképes tűzgyújtással kezdetét vette a verseny.

Az egész megyéből verbuválódott csapatok komolyan vették a rendezvény mottóját (Tájak, ízek – grillre hangolva). A környei Dörner István a hagyományos sváb sültet rozmaringgal tette pikánsabbá: a tatabányai KPVDSZ  nyugdíjasklubja – amelynek tagjai eddig mindegyik fesztiválon kitettek magukért – magyaros grillszelettel rukkoltak elő. Néhány intézmény, szervezet több csapattal is benevezett a gasztronómiai erőpróbára. Az esti Dolly Roll koncerten és a Friend együttes utcabálján csurig megtelt a megyeháza parkolója.

Értékes ajándékok több kategóriában

Az eredményhirdetésen a zsűri tagjai – Serényi Róbert, Bede Róbert mesterszakácsok, Gotwald Szilárd és Boczonádi János – értékelése alapján a díjakat dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Péntek Péter, a megyei főjegyző és Szuromi Zsolt, a fesztivál ötletgazdája adta át. A legfinomabb pogácsát Hernádi veronika sütötte, a megye legjobb ételét a Dózsakerti Grillparti, a legszebb ételt a Közös KépviSellők, a legfinomabbat a Grill Szolgák készítették. A Syr Gary team ételkülönlegességgel szerzett díjat, az NHSZ Depó pedig a legjobb csapat kategóriában kapott jutalmat.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!