Kultúra

2014.07.13. 14:00

Egyre színvonalasabb képek készülnek a Lábatlani Művésztelepen

Kilencedszer érkeztek alkotók a Lábatlani Művésztelepre, amelyet tárlat zár majd a Gerenday Közösségi Házban.

Fenyvesi Károly

Lábatlanon minden protokoll nélkül kezdődött el a IX. Lábatlani Művésztelep tíz napja. Szakmai nyitányként az általános iskola napközijének tetőterében – gyors, alapos takarítás után – a telep vezetője, a városban élő és alkotó A. Bak Péter Corvin-díjas festőművész rövid tájékoztatóját hallgatták meg az érdeklődők.

Az alkalmi a műterem jövő hét péntekig reggel nyolctól este nyolcig várja a közösségben alkotni szeretőket. Előzetesen tízen jelezték ezen szándékukat Lábatlanról, Veszprémből, Kesztölcről, Nyergesújfaluról és a fővárosból. A. Bak Péter mellett országos szakmai körökben elismert alkotóként van a csapatban a budapesti Zsuráffy Mária, a veszprémi Kallai Sándor és a lábatlani Zichó Gabriella. Kesztölcről érkezett tudását gyarapítani Juhász Sándor, Nyergesújfaluról Hegyiné Deák Mari, Szabó Lászlóné és Asztalosné Haver Ida, illetve helyből Elek Zsigmondné és egyetlen fotósként Markóné Eszter. A művésztelep munkájába  a tíz nap alatt bárki bekapcsolódhat.

A tájékoztató elhangzása után jöhetett a berendezkedés a műteremben, a telep vezetője lealapozott farost lemezeket osztott szét, aztán elkezdődött az alkotás. A csendesülő műterem ajtaján kívül A. Bak Péter érdeklődésünkre elmondta, a kezdetekhez képest az egyik nagy változás, hogy már nincsenek gyerekek a művésztelepen. Sokat változott a világ kilenc év alatt. Az a fiatalabb korosztály, akiket szívesen látnának, immúnisabb lett az alkotás iránt. A nyári vakációban a lányok és a fiúk mással töltik az idejüket. A kisebb gyerekek napi felügyeletét nem tudják vállalni, nem napköziként szervezték a művésztelepet. Sok apróságnak nem volt kedve az egészhez, a szülők hozták, vitték őket – a gyerekek meg unták magukat nap közben.

Alapvető változás az első művésztelepi nyarakhoz képest az is, hogy szinte teljesen eltűntek az esemény támogatói. Korábban egy helyi alapítvány, illetve cég anyagi segítségével sok kísérő programot tudtak szervezni, műtermi állványokat, farost lemezeket, festékeket, papírokat vásároltak. Mára a művésztelep szinte teljesen önfenntartó, csupán a helyi Forest-Papír Kft.-től érkezett egy kis támogatás. A közelben lakó alkotók naponta hazautaznak, a többiek helyben oldják meg az éjszakai alvást – lábatlaniak segítségével.

A. Bak Péter szerint a támogatások – enyhén szólva – jelentős csökkenése mellett biztató változások is tapasztalhatók a művésztelep életében. A rendszeresen Lábatlanra érkezők alkotásai – elsősorban az amatőrökre vonatkoztatva – egyre színvonalasabbak. Ezt a hozzáértő szem azonnal észreveszi, ha egymás mellett sorakoznak a korábbi években itt készült képek. Erre van is lehetőség, hiszen videók, fotók dokumentálják az eddigi nyolcszor tíz napot, és ez így lesz az idén is. A művésztelep vezetője megjegyezte, hogy kéretlenül a tapasztaltabbak nem adnak tanácsokat, nem szólnak bele az alkotások megszületésébe.

Pillanatok sorsáról döntenek majd

Várhatóan a IX. Lábatlani Művésztelep tíz napja közül is az utolsó órák lesznek a legizgalmasabbak. Ekkora derül ki, hogy ki milyen tervezett alkotását tudta megvalósítani. El kell dönteni, hogy melyiket keretezteti be, aztán jöhet a mustra. A műteremben, a fal tövében ott fog sorakozni valamennyi kiállításra szánt, a tíz nap alatt megörökített pillanat. Közösen döntik el, hogy a Gerenday Közösségi Házban nyíló tárlaton mi látható majd a falakon július 18-tól augusztus 12-ig.

 

-->

Címkék#Lábatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!