Közélet

2014.07.10. 07:00

Lassan az egész megyét kerékpárutak hálózzák be

Projektnyitó rendezvények adott otthon Dunaalmás és Szomód, mivel mindkét település érintett az "Által-ér völgyi kerékpárút építése Dunaalmás, illetve Szomód térségében" elnevezésű pályázatban.

P. J.

Először Czeglédi Zoltán dunalamási polgármester látta vendégül a projektindítóra érkezőket. Köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit államtitkárt, és Michl József tatai polgármestert, aki sokat tett azért, hogy a kistérségben minden község és falu magáénak érezze a kerékpárút, illetve építésének ügyét.

Dunaalmás első embere a résztvevőket a részletekbe is beavatta. Ő már nem először járta be a bicikliút tervezet út- és nyomvonalát.

– Az Által-ér völgyi út ezen szakasza a zsilipnél találkozik majd a Duna-parttal – emelte ki a község vezetője. – Nem egyszerű a létesítmény nyomvonala, viszont gyönyörű környéken halad majd végig. Funkcióját tekintve egy közlekedési eszköz „alá” épül, de mi többet várunk tőle. Gondolok itt a sportra, a turizmusra, az egészség megőrzésére...

Az államtitkár asszony arra emlékezett vissza, mennyire élvezte két keréken bejárni a Bakony, a Vértes vagy a Gerecse vadregényes tájait. Ennek a térségnek fontos a Duna-part és a Velencei-tó biciklis összeköttetése.

– Az épülő kerékpárút kedvező hatással lesz a helyi gazdasági életre, a turizmusra egyaránt – fogalmazott Czunyiné dr. Bertalan Judit. – A kerékpározás a reneszánszát éli. Reménykedni lehet, hogy az ilyen utak jóvoltából családi kirándulások, üdülések célpontjaivá válunk. Ehhez a célhoz készítjük az infrastruktúrát. Emellett egy árában hozzáférhető sporteszköz jóvoltából egészségre is nevelünk, valamint – hogy csak egy példát ragadjak ki – megyénk ékszerdobozával, Tatával is összekapcsol bennünket.

Gyakorlatban lehet kipróbálni mindent

A résztvevők már az első napon nagy kíváncsisággal próbálták ki a kerékpáros ügyességi pályát, felmérték reflexeiket a "fékezd magad!" programban, megtapasztalták a biztonsági öv előnyeit a borulás szimulátorban vagy azt, miként tompítja érzékeinket a „részeg szemüveg". Új elem volt az idei show-n a motoros fékhatás mérés, a közeli táborból idelátogató gyerekeknek pedig a közúti és vasúti veszélyeket (is) bemutató filmvetítés. Tapasztalt járművezetők is meglepődtek azon, hogy a vezetési képességeik mire voltak elegendőek az autószimulátorban, amikor reagálni kellett a meglepő helyzetekre.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!