Közélet

2014.07.09. 17:56

Elkezdődött a gátépítés

Megkezdődött a több mint 14 kilométer hosszú gátrendszer kiépítése Komárom és Almásfüzitő között, amely közel 30 ezer ember lakóhelyét óvja meg az árvizektől - tájékoztatta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI-t.

kemma.hu/hirado.hu

Németh József elmondta, az uniós forrásokból, 7 milliárd forint ráfordításával épülő gátrendszer megteremti az árvízvédelmi biztonságot Komáromon kívül Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Mocsán és Naszályon.

A gátrendszer felépítéséhez 700 ezer köbméter anyagot használnak fel. Az anyag nagy része vízi úton érkezik a beépítések helyszínére, így teherautók forgalmával kevéssé terhelik a települések útjait - mondta az igazgató.

A beruházás legjelentősebb eleme a Bécs-Budapest vasútvonal árvíz-mentesítése, ennek érdekében közel öt kilométer hosszú új töltést építenek. Itt korábban árvizek esetén az óránként 160 kilométeres sebességű vasútforgalmat korlátozták, esetenként teljes vágányzárat rendeltek el.

A munkálatok az időjárás és a Duna vízállásának függvényében, a jövő nyár végére fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!