Közélet

2014.07.01. 11:29

Féktelen éjek és nappalok Tatán

A Víz, Zene, Virág Fesztivál mindenkinek mást jelent. Van, aki ejtőzik vagy a borudvarban ver tanyát, más a kilométereket rója a színpadok között, hogy minél több fellépőt lásson, de egy biztos: akit egyszer beszippant a forgatag, azt nem is engedi el. Az idei, 21. rendezvény is sok élményt tartogatott a tatai tópartra kilátogatóknak.

Szűr A.

A 21. Víz, Zene, Virág Fesztivál felülmúlta a jubileumi rendezvényt is. Esőssy András fesztiváligazgató kiemelte: soha ennyi pozitív visszajelzést nem kaptak még a szervezés kapcsán. A zenei programok eloszlása, a négy hektáros területen a kilenc színpad és számos egyéb program és helyszín úgy lett elhelyezve, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.
A Nagycsaládosok Országos Egyesületének színpadjánál szervezett programok is remekül sikerültek. A cél az volt, hogy kulturáltságában, rendezettségében még fejlettebb legyen a fesztivál, és ezt sikerült is elérni az irányjelző rendszerek, babakocsisáv és egyéb kényelmi funkciók, hátterek kialakításával.

Az új helyszínként debütáló Spirit bástya is sokakat vonzott. Több zenekar, köztük a Ladánybene 27 és a Mistery Gang is kiemelte: meglepte őket, hogy már kora délután elkezdődött a buli, sokan nyakukban a gyerkőcökkel táncoltak a koncerteken. A gyerekhelyszínen igazi minitársadalom alakult ki három nap alatt, de az egész „Vízzenére” igaz, hogy a fesztiváltársadalom megtöltötte és belakta az Öreg-tó partját.

Nehéz összefoglalni néhány mondatban a fesztivál három napját és három éjszakáját, de a tények kedvéért rögzítsük: ezrek buliztak a Quimbyre, a KFT-re és Demjén Ferencre, az Intim Torna Illegállal is rengetegen énekelték a romkocsmában, hogy ami a szívükön, az a szájukon, Szőke András és Laisz András bebizonyította, hogy van okosító koktél (avagy éljen a Tudásdepó és libresso, ahol 1 koktélhoz 1 könyv járt), az esti videódiszkóban pedig azt is meg lehetett találni, akit a nagy programvadászatban órákkal korábban elveszített az ember. Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta a fesztivált, így kellemes időben és eső nélkül repülhetett el az idő az Öreg-tónál.

A vízi bemutatók, a műrepülő show és az esti lampionos felvonulás is sokakat vonzott a tóparti sétányokra, de az egyik legjobb látványosság persze az idén is a tűzijáték volt. No, meg a vár fényfestése! Az igazán szemfülesek már bő fél órával az égi fényjáték előtt lecövekeltek a tóparton, hogy a legjobb helyük legyen.

A Flyboard-bemutatókon is sokak szája maradt tátva azt látva, ahogy a tavon a víz fölött repülve mutatják be lélegzetelállító mutatványaikat a résztvevők.

A gyerekprogramok közül érdemes kiemelni a Bogármuzsika koncertjét: a pedagógusokból és világzenei együttesekben zenélő muzsikusokból álló csapat új színnel gazdagította az amúgy is gazdag kínálatot.

A Talentum-iskola az idén meghirdette környezetvédelmi Design pályázatát, amelyen arra keresték a választ, hogy a ki mit varázsolna a hulladékból, milyen formában hasznosítaná a fémet, a műanyagot, a papírt vagy épp az üveget. A pályaművekből a fesztivál első napján kiállítás nyílt, és ekkor adták át a legkreatívabb, legügyesebb indulók díjait is. A kezdeményezés mellé állt főtámogatóként a Tatai Környezetvédelmi Zrt. is.
Funkció, design, valamint funkció és design kategóriában díjazták a pályamunkákat: az alsósoknál Szeidemann Ákos és Ábel strandpénztárcája vitte a prímet funkció kategóriában, de Tóth Gergely esőhangszere is első helyet érdemelt.

Balogh Noémi Üvegembere a design kategóriában bizonyult a legjobbnak, míg a felsősöknél Pós Petra kukája, Petró Liza nyakláncai és Drobny Sára farmertáskája érdemelt első helyet. A Szeidemann testvérek a legtöbb alkotást elkészítők különdíját is kiérdemelték.

A különböző program- és stíluselemek kavalkádjának bizonyítéka volt az a borudvari performansz is, amikor egy tangóharmonikás és alkalmi kórusa a latin-ska-punk-reagge zenét elegyítő Ocho Macho, Jó nekem című slágerét adta elő hirtelen felindulásból. A szösszenet jó bemelegítése volt a vasárnap esti Ocho Macho-koncertnek, amelynek – ahogy tavaly – ezúttal is az ország legnagyobb romkocsmája adott otthont.

DJ Sterbinszky, aki a hét végén a partiarénában táncoltatta meg az elektronikus zene szerelmeseit, így fogalmazott a buli után: „Köszönöm élményt azoknak, akik jelen voltak a Víz, Zene, Virág Fesztiválon!”
A vasárnap este fellépő, amerikai Lord Bishop Rocks is remek koncertet adott. A jazz, reagge és punk stílussal megfűszerezett hardrock-funk-blues muzsika rajongóit szerencsére a be-beboruló ég sem tántorította el.

Ahogy a New York-i énekes elmondta, zenéjük és szövegeik fő üzenete a szeretet, a béke és a szabadság!
– Hogy hagyjunk mindenkit kibontakozni. Legyen mindenki az, ami szeretne, mindenki élje az álmát! A tudós legyen tudós, a balerina pedig balerina… Szóval erő, szeretet, elfogadás, ezt jelenti a zeném – részletezte.

A vasárnap estét Demjén Ferenc zárta a nagyszínpadon. Apropó nagyszínpad! Óriási ötlet volt megfordítani a kastély előtti teret: a fellépők mögött az Esterházy-kastély impozáns épülete új szintre emelte a színpadi látványelem kifejezést. Demjén pedig azt is bebizonyította, hogy egy jó bulihoz és egy (vagy épp három) féktelen éjhez senki sem lehet túl öreg és fáradt: hatalmas bulit nyomott a hetvenhez közelítve is élet-, tett-, és hangerős énekes.

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!