Közélet

2014.06.27. 10:57

Legalább a statisztikákban jól mutat a több százezer közmunkás

Az idén a március-májusi időszakban 8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. A tavasz végén nem igazán javult tovább a munkapiaci helyzet a megelőző hónapok dinamikus fejlődése után. A közmunka-programok hatása továbbra is erős - írja elemzésében a Portfolio.hu.

portfolio.hu

A március-májusi 8 százalékos munkanélküliségi ráta jelentősen jobb, mint az egy évvel ezelőtti 10,5%, illetve az egy negyedévvel ezelőtti 8,6%-nál is alacsonyabb. Az egy hónappal korábbi (vagyis február-áprilisi) adat 8,1% volt, a 0,1%pontos csökkenés bőven betudható a tavaszi szezonális emelkedésnek.

A tavaszi hónapokban átlagosan 4 millió 105 ezer ember volt foglalkoztatva Magyarországon. Ez jelentősen, mintegy 195 ezer fővel meghaladja az egy évvel korábbi szintet. Az elmúlt hónapok dinamikus munkapiaci javulását mutatja az alábbi ábra.

A Portfolio.hu hozzáteszi, a javulás jelentős részét a téli közmunkaprogramok okozták, vagyis nem piaci folyamatok eredménye. A 195 ezer fős foglalkoztatás-növekedésből mintegy 100-120 ezer főt magyarázhat az állami program. További észrevétel, hogy az áprilisi számok már nem mutatnak további javulást, inkább a megelőző időszak látványos javulásának a stabilizálódását jelzik. Igaz, egy hónap alapján ebből messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!