Sport

2014.06.26. 18:15

Negyvenkilós busák úszkálnak a súri horgásztóban

Sógorka Ottó munkája és hobbija is a vízhez kötődik. Lakóhelye és Ácsteszér szennyvíztisztító telepének zavartalan működéséért is ő felel, ugyanakkor a Táncsics Sport Horgász Egyesület elnöke.

P. P.

 - Mikor hozták létre a szervezetüket, s mióta irányítja azt?
- A völgyzáró gát kialakításakor jött létre a tó, amit öntözési céllal létesített a termelőszövetkezet. Négy évvel később, 1979-ben alakultunk meg, én 2000 óta vagyok az elsőszámú vezető.

- Hányan voltak az induláskor, s hányan vannak most?
- Az alapítók száma megközelítette a 90 főt. Később volt olyan időszak, amikor több mint 140-en fizettek tagdíjat, jelenleg csak 63-an. Ennek az az oka, hogy korábban két tavon is lehetett horgászni, de az egyiket eladták, s emiatt a tagság lemorzsolódott. Főleg azok, akik nem tudtak hozzájárulni az Akai út végéről megközelíthető Feketeberki tó megvásárlásához.

- Mekkora vízfelülete van ennek?
- Kikotrása és a nádas egy részének megszüntetése óta 4,5 hektár. Tavasszal és ősszel is rendszeresen telepítünk bele pontyokat, amúrokat és keszegféléket. Süllőt és csukát nem, mert elegendő a saját szaporulat.

- Mekkora rekordokkal büszkélkedhetnek?
- A nálunk kifogott legnagyobb hal 47,30 kilogrammos busa volt, ami Tuba Ferenc horgára akadt 3 éve. Tavaly viszont Osváth József fogott egy 42,10 kilogrammosat, míg az idén egy csaknem 14 kilós ponty volt eddig a legnagyobb.

- Milyen terveik vannak?
- Szeretnénk két faházat telepíteni a tópartra. Az egyikből lenne a horgásztanya, a másikat pedig bárki kibérelheti augusztus közepétől.

Címkék#Súr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!