Kék hírek, bulvár

2014.05.19. 15:06

A sport és a kultúra közös ünnepe Dorogon

Százesztendős sportmúltjukra emlékeztek, legendáikat, a jelen nagyjait és ifjú művészeit éltették szombaton a dorogiak. A bányászzenekar is jubilált, a női futballcsapat pedig bearanyozta a napot.

Barlangi Gergő

Dorog városának egyik legrangosabb rendezvényére – az „Európa Nap – A párbeszéd napja” elnevezésűre – várták az érdeklődőket szombaton a helyi művelődési házba. A programok többségének apropóját egy büszkeségre okot adó évforduló, a település száz éves, sikerekben gazdag sportmúltja adta. A résztvevőket dr. Tittmann János köszöntötte. A polgármester az európai egység első lépéseire, majd a párbeszéd korábbi témáira, szereplőire – a civil szervezetekre, a városi integrált fejlesztési program kidolgozóira, valamint az egyházközségekre – hívta fel hallgatósága figyelmét.

– Ezúttal az 1914-ben alapított, szerteágazó és értékes tevékenységével városi önértékelésünk és önmeghatározásunk alappillérévé vált Dorogi Atlétikai Club tiszteletére gyűltünk össze – jelentette ki a településvezető.

Ezt alátámasztandó több helyi sportegyesület is bemutatkozott a nagyközönségnek. A Dorogi Futball Club múltját, jelenét annak elnöke, Mayer László, a Dorogi Diófa Sportegyesületetét (női labdarúgás) Gőbölös Gabriella csapatkapitány, a Dorogi Egyetértés Sportegyesületének kézilabda szakosztályáét Vig Attila, míg természetjáró szakosztályáét Kardos Jenő ismertette. Hasonlóképp járt el a Dorogi Nehézatlétikai Club nevében Bacsa Ferenc és Puksa Ferenc, valamint az Új-Hullám Sportegyesület képviseletében Várhegyi Ferenc is. Végezetül Szekér Zoltán, Dorog Város Egyesített Sportintézményének vezetője ajánlotta a megjelentek figyelmébe a centenárium alkalmából megjelent, a dorogi sportéletet bemutató, azt „korszakoló, felképesítő” könyvet.

A zárttéri programok pauzája újabb „sokszereplős ünneplés” előtt nyitott kaput – ami ez esetben szó szerint értendő. Dr. Tittmann János polgármester, a képviselő-testület, valamint a testvérvárosból, Marienbergből érkezett delegáció tagjai és még jó néhány sportbarát a futballpálya déli bejárata felé vették az irányt. Itt megtekintették Dankó Kristóf, a település főépítésze által megálmodott, és immár kézzel fogható valósággá vált, minden elemében megújult kaput. Az emléktábla leleplezése után a városvezető és dr. Bartalos József – a Dorogi Bányász SC korábbi kiváló balszélsője –, a Dorogi Szénmedence Sportjáért Alapítvány kuratóriumának tagja is megkoszorúzta azt.  

Amíg délelőtt a sport nagyjai, addig délután a kulturális élet legkiválóbbjai előtt tisztelegtek a bányászváros lakói, elöljárói. A Dorogi Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű és Sportiskolai Általános Iskola ifjú képzőművészeinek munkáiból nyílt kiállításon dr. Tittmann János a legnagyobb elismerés hangján szólt az alkotó fiatalok patrónusairól.

– A civilizáció csatákat nyer a kultúrával szemben, de mi, akik itt vagyunk – vagy akik egy hangversenyen vesznek részt, netán otthon egy könyvet olvasnak – nem adjuk fel. És soha nem adja fel Kapa Melinda, P. Tóth Major Krisztina és Kolonics Péter sem – hangzott a művésztanárok méltatása. Az elismerésből „kijutott” a kiállítás rangját emelő Cantinela Kórusnak, valamint vezénylőjének, Kovácsné Fódi Krisztinának is.

Záróakkordként a 125 esztendőt megélt, szakmai körökben magasan jegyzett, Zagyi István karnagy vezette bányászzenekar szórakoztatta a nagyérdeműt – egyebek mellett Ennio Morricone-szerzeményekkel. Kovács Lajos helytörténész – aki Molnár Villővel közösen írt könyvében mutatja be a zenekar 1889 és 2014 közötti sikereit – „felhívására” több mint háromszázan köszöntötték felállva, vastapssal a muzsikusokat. És hogy a kultúra és a sport a gyakorlatban is összeérjen, a koncertet követően az NB2 Keleti csoportját imponáló magabiztossággal, kiemelkedő gólkülönbséggel abszolváló Dorogi Diófa SE bajnoki címét is megünnepelték a művelődési házban.   

Egyéni és közösségi elismerések a sikert sikerre halmozóknak

A rendezvényen kitüntetésben részesült Csuha András, a Dorogi Egyetértés Sport Egyesület leköszönő elnöke. Az igen rangos Pro Urbe-díjat ezúttal nem egy személy, hanem a települést „A birkózás városává”  tett éremhalmozó közösség, a Dorogi Nehézatlétikai Club kapta – több évtizeden át tartó kiemelkedő munkája és sikerei elismeréséül. A „Dorog város jó tanulója – jó sportolója” kitüntető címet a birkózásban jól teljesítő, tradicionális japán szumóban országos bajnoki címet szerzett, tanulmányi és helytörténeti versenyeken kiváló helyezéseket elért Gremsberger Bertalan érdemelte ki. 

 

Címkék#Dorog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!