Közélet

2014.04.14. 07:18

Az enyhe tél után rengeteg a kullancs

A kullancsok fokozott számban támadnak idén, nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiírthatta volna őket. Szűkebb hazánk egyébként is súlyosan fertőzött ettől a rovartól.

P. J.

Kiemelten figyelni kell arra, hogy megelőzzük a csípését, és minimalizáljuk a Lyme-kór veszélyét. Akkor sem kell azonban megijedni, ha a kórt diagnosztizálták, mert magas nyomású oxigénnel segíteni lehet a betegeken. A kullancscsípés és a Lyme-kór veszélyét nem elég hangsúlyozni – a kirándulószezonnal ugyanis sajnos a kullancsszezon is indul.

Mint minden betegség esetében, itt is a legjobb a megelőzés: a hosszú ruházat, a nadrágba betűrt felső, a zokniba betűrt nadrág és a kalap nem jelent túl nagy erőfeszítést, védelmet viszont annál inkább. A különféle kullancsriasztó spray-k, krémek pedig szintén segítik, hogy a kullancs ne kapjon kedvet hozzánk. Fontos kihangsúlyozni, hogy a kullancs nemcsak erdőben kirándulva támadhat ránk. A Lyme-betegek nagy része sem ilyen alkalmakkor fertőződik meg. Hanem, ha a megelőzés mellett elmarad az utólagos átvizsgálás is.

Évtizedekkel ezelőtt még házi gyógymódokat alkalmaztak a kullancscsípésre: olajjal, zsírral kenték be, hogy megfulladjon az állat, és ezzel előzzék meg a fertőzést. Kerüljük ezt a módszert, mert többet árthatunk mint használunk. A kínzásra védekezésképp belénk lövellheti béltartalmát a kullancs. Ma már számos eszköz segíti a kullancsvédelmet: a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal könnyen és egyszerűen ki tudjuk szedni a belénk fúródott állatot. Nagyon fontos, hogy az állatot minél hamarabb eltávolítsuk magunkból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!