Kultúra

2014.04.12. 07:57

Mező Misi: néhány dalunkban észrevehető a cigány harmónia

A napokban Tatabányán járt Mező Mihály, a Magna Cum Laude együttes énekese: ő volt az egyik zsűritag a Füzes Utcai Általános Iskola hagyományőrző táncversenyén és zenei bemutatóján. A cigány származású zenész kicsit „belülről" szemlélte a gyerekek produkcióit.

Veizer Tamás

– Én is ilyen zenei közegben nőttem fel, aztán később jött a hangszer meg a tánc. Fontos, hogy a gyerekek megőrizzék saját kultúrájukat, hagyományaikat, ma, amikor millió hatás éri őket. A szülőknek nagy szerepük van, abban, hogy a gyerekek is megtanulják a nyelvüket, amit őseink is tanultak. Persze kell a jó intézményi háttér is. Dobozon nőttem fel, a nagyszüleim jól beszélték a cigány nyelvet, az édesanyám már kevésbé, én még annyira sem. A feleségem, aki nem cigány, számon is kéri rajtam! De az élet még nem sodort odáig, hogy érezzem, szükség van rá.

– A Magna Cum Laude egyéni stílussal robbant be a hazai zenei életbe. A dalaitokban mennyire nyúltok vissza a cigány gyökerekhez?
– A Magna Cum Laude öntörvényű zenekar, sosem úgy írunk dalokat, hogy valakiknek elnyerje a tetszését, vagy divathullámokat lovagolna meg. Született néhány olyan dalunk, amiben észrevehető a cigány harmónia, mert úgy éreztük, annak ott helye van. Egyébként nem helyeztünk nagy hangsúlyt arra, hogy én cigány vagyok és cigány gyökereket erőltessük.

– A fogadtatás viszont igen jó, egyre nagyobb a rajongótáborotok...
– Az idén jubilálunk, természetesen új lemezzel is készülünk. Az együttes sosem érezte úgy, hogy évente új dalokkal kellene megjelennünk. Nagyjából kétévente adunk ki egy albumot, amikor összegyűlik bennünk annyi zenei mondanivaló. Most viszont új stúdióalbummal jelentkezünk. December 29-én a Sportarénában lesz egy jubileumi koncertünk, ami egyben lemezbemutató koncert is lesz.

A zenekar története

A Magna Cum Laude zenekar 1999 nyarán Mezőtúron alakult gyulai zenész barátokból. Egy hónap múlva a zenekar egy országos tehetségkutatón indult és a versenyt meg is nyerte. Az első albumuk 2003-ban jelent meg Hangolj át! címmel. Minden állomás című albumuk 2006-ban jelent meg és aranylemez lett. Ezt követte 2007-ben a Magnatofon, majd 2009-ben a negyedik, 999 című album. A zenekar tagjai: Szabó Tibor (gitár, zeneszerző), Kara Mihály (basszus, szövegíró), Mező Mhály (ének), és az új dobos, Török Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!