Kultúra

2014.04.05. 16:15

Az Újvidéki Színház ismét Tatabányán

Áprilisban két új darabbal is szerepel az Újvidéki Színház Tatabányán: 13-án az Opera ultima, 15-én pedig a West Side Story előadását láthatja a közönség. Mindkét darabban játszik a vajdasági társulat fiatal művésze, Balázs Áron.

Veizer Tamás

Az Újvidéki Színház művészét már láthattuk társulatával például az Ember tragédiájában, az Óz, a varázslóban. Legutóbb A vágy villamosa című dráma lengyel származású főhőseként, Stanley Kowalskiként nyújtott elemi erejű alakítását élvezhette a közönség.

– Hamarosan ismét új oldaláról ismerhetjük meg a tatabányai teátrumban.
– Az Opera ultima című előadást Kokan Mladenović rendezésében mutatta be az Újvidéki Színház, a dramaturg Gyarmati Kata volt. Beaumarchais két legismertebb drámájából Rossini és Mozart írt nagyhatású zenés művet: az első fölvonás inkább operaparódia, második – a rendező elmondása szerint – komoly szatíra a világról, ahol élünk. Az első részben az eredeti zenék, a második részben a tehetséges fiatal zeneszerző, Irene Popović művei szólalnak meg. Az opera tavaly márciustól folyamatosan műsoron van, a tatabányai előadást követi majd április 17-én a Nemzeti Színház Budapesten. Remélem, a tatabányai bemutató is tetszik majd a közönségnek!

– Az Újvidéki Színház előadásai sorra kapják a jobbnál jobb kritikákat.
– Elfogultság nélkül állítom, hogy a társulatnak jó előadásai vannak. Jóleső érzés, hogy hosszú évek után ismét megmutathatjuk magunkat a Pécsi Országos Színházi Találkozón! A tavaly márciustól egy év alatt bemutatott előadások közül került az Opera ultima is a POSZT versenyprogramjába.

– Az előadást április 15-én követi majd a Berstein örökérvényű zenés műve, a West Side Story.
– Az alaptörténet sokaknak ismerős. A zenés darab Shakespeare Rómeó és Júliáját idézi: a két, egymással ellenségeskedő csoporthoz tartozó fiú és lány között szerelem szövődik, mely végül az értelmetlen gyűlölködés áldozatául esik. Manapság is hányszor tapasztalhatjuk, hogy a környezet miként tudja megmérgezni két ember legőszintébb, legmélyebb érzéseit. Nagy Viktor, a rendező, nem akart belemagyarázni semmit, nem akarta „aktualizálni”. Két különböző ember, két különböző világ találkozásának, beteljesületlen szerelmének története ez, amit Bernstein óta sokan, sokféleképpen feldolgoztak már színházban, filmben egyaránt. Ebben Krupkét, a rendőrt alakítom, ami színészileg nem vesz annyira igénybe. A lényeg, hogy a helyzetet „hatóságilag” próbálja elsimítani, úgy, hogy bármiképp is alakul a történet, neki kevesebb dolga legyen.

– A vágy villamosában, Stanley Kowalskiként egyik legemlékezetesebb alakítását láthattuk.
– A dráma mélyen gyökerező konfliktusok ütközését mutatja be. Stella, valamint a lengyel származású férj, Stanley „békés" családi idilljébe robban be a jobb élet emlékébe kapaszkodó nővér, Blanche, aki egy egészen más világot képvisel. Rengeteg titkot hoz magával, amelyek lassan napvilágra kerülnek, és ami sok baj forrása lesz.

– A Vajdaság színházi életét jobbára e vendégelőadásokból, a fesztiválokról ismerheti a magyarországi közönség.
– Bácskában öt hivatásos magyar színház működik, Bánátban viszont egy sem, de a tartomány elbírna még néhány állandó magyar társulatot. Fontos szerepet tölt be a magyar nyelvű kultúra ápolásában a Tanyaszínház is, amely immár 40 éve működik. A nyári időszakban 25-30 előadást mutat be a kis falvakban, szabadtéri előadásokon. A színészi pályám kezdete is ehhez a formációhoz kötődik…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!