Közélet

2014.01.09. 07:11

Átérezhetik, hogy másképp is lehet élni

A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola könyvtárában nagy érdeklődéstől kísérve tartott szerdán közös sajtótájékoztatót az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, Hoffmann Rózsa és a szaktárcánál szintén államtitkár kollégája, a társadalmi felzárkózásért ténykedő Kovács Zoltán. Arról a pályázatról osztották meg gondolataikat a sajtó munkatársain keresztül a közvéleménnyel, amely a hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítását hivatott segíteni.

F. K.

Az érkező vendégeket fogadók között ott volt Ábrahám Béla, a szaléziak magyarországi tartományfőnöke is.

Többek közt elhangzott, hogy a hátrányos helyzetű tanulókat különböző arányban nevelő intézmények kapcsolatfelvételére 4,4 milliárd forint összértékű pályázatot írt ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A lehetőség a határainkon belüli és azokon túli kapcsolatok kialakításához is adott.

Az első fordulóban 165 intézmény legalább 7550 tanulóval vesz részt, közülük 3020 diák halmozottan hátrányos helyzetű. Az elképzelések megvalósításának legkésőbbi időpontja a következő év júniusának utolsó napja. Két kategóriában 165 pályázat érdemelt ki összesen 2,6 milliárd forint támogatást. A megmaradt összeg felhasználásra a pályázat újranyitása elkezdődött.

Az egyik kategóriában – 5. évfolyamtól felfelé – olyan hazai intézménypárok kérhettek támogatást, amelyeknél a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya a két iskolában együtt több mint 20 százalék. A másik kategóriába azok nevezhettek be, amelyek támogatást nyertek el az előbbi kategóriában, illetve az adott iskolában a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya legalább 15 százalék.

Az országhatáron belüli kapcsolatok felvételére legalább 50 tanulót kellett bevonni,  130 intézmény kapott támogatást, legalább 6500 tanuló bevonásával. Határon túli, illetve Európai Unión belüli események megvalósítására 35 iskola kapott segítséget, mintegy félmilliárd forintos támogatáshoz jutnak, 1050 tanuló részvételével.

Hoffmann Rózsa arra hívta fel a figyelmet, hogy a programban lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekeknek ingergazdag fejlődést biztosítsanak, belelássanak más családok mindennapjaiba, megtapasztalják, hogy másképpen is lehet élni, mint ők. Jövőjük szempontjából ez nagyon nagy lehetőséget jelent számukra.  

Megelőző nevelés

Az első magyar szalézi iskola 1919-ben Nyergesújfalun épült, a rend az államosítást követően 2001-ben kapta vissza a város főutcáján álló épületet. A Szalézi-Irinyi Középiskolába mintegy 400 diák jár. Az intézmény, az oktatás mellett, nagy hangsúlyt helyez a diákok erkölcsiségre nevelésére, szociális érzékenységük fejlesztésére. A szalézi rend alapítója, Don Bosco 19. századi pap volt, aki utcagyerekeket gyűjtött maga köré. Elvei szerint a felnőtteknek megelőző neveléssel kell úgy formálniuk a gyermekeket, hogy fogékonyak legyenek a jóra.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!