Közélet

2014.01.08. 07:20

Vírustermő meleg idő

Az influenza kialakulásához minden feltétel adott, járványról azonban még nem beszélhetünk.

Wágner Zsanett

A jelenlegi időjárási körülmények, vagyis a napokban még várható melegebb idő és a megnövekedett páratartalom, kedveznek a vírusok szaporodásának. Járvány ugyan még nincs, de a kialakulásához minden feltétel adott. Minderről Dr. Hollósiné Szentesi Zsuzsanna, a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv vezetője tájékoztatott.

– Az országban jelenleg mérsékelt influenza aktivitás tapasztalható. Szűkebb hazánkban a megbetegedések mielőbbi szűrése miatt úgynevezett influenzafigyelő szolgálat működik, amelynek 43 háziorvos és gyermek háziorvos a tagja. Jelzésük szerint az utóbbi héten – megyeszerte – 225-en fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel. Azaz magas lázzal, fejfájással, végtagfájdalommal, gyakori tüsszentéssel. Ebből a fiatalok (15 és 24 éves korosztály), illetve a középkorúak (35 és 59 évesek) alkotják a fertőzöttek döntő többségét – vont mérleget a szakember.

Beszélt arról, hogy az influenzaszezon (2013. szeptember 20-tól 2014. május 18-ig) mostanáig tartó időszakában összesen nyolc légúti mintát vizsgáltak. A labor eredményei ezek közül egynél sem mutattak ki vírust.
Már kevésbé számít jó hírnek az a három „influenzaokozó tünet”, amelynek csak egyikét, a télvíz idején szokatlanul meleg időjárást említettük eddig. A másik tényező a stressz és az egészségtelen táplálkozás okozta immunrendszer-gyengülés, továbbá a zárt közösségben működő irodai, vagy épp iskolai munka is táptalaja a vírusok továbbterjedésének.

Szaunában és a szabad levegőn erősítjük immunrendszerünket

Dr. Hollósiné Szentesi Zsuzsanna három különféle kategóriába sorolja a teendőket, az influenza megelőzésével kapcsolatban. Mind közül elsődlegesek a higiéniára vonatkozó szabályok. Azaz a gyakori kézmosás, az egyebek mellett az ajtókilincs és a számítógép billentyűzetének fertőtlenítése és a tüsszentés vagy köhögés esetén a zsebkendőhasználat. Másodsorban a védőoltás beadatása és az egészséges életmód betartása. A mindennapos zöldség-gyümölcs fogyasztás, valamint a vörös húsok, a friss levegő, a fényterápia és felnőtteknek ajánlott méregtelenítés – szaunázás – mind erősítik az immunrendszert.

(További információk a 24 Óra szerdai számában)

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!