Közélet

2013.12.06. 10:56

Xaver nálunk is megmutatja az erejét

Péntekre virradóra a Xaver nevű viharciklon hidegfrontja elérte hazánkat, mely Mikulás napján át is robog fölöttünk.

kemma.hu

 A várható orkán erejű szél és az az által keltett vihardagályok miatt Európa több országában is a legmagasabb fokú riasztást adták ki, Németország több térségében emberemlékezet óta nem látott viharra készülnek. Komárom-Esztergom megyében jelenleg elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben.

Nap közben a gyorsan robogó felhőkből már csak helyenként alakulhat ki hózápor, viszont a délnyugati tájak kivételével egyre nagyobb területen megerősödik, sokfelé viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél, az ország északi felén a legerősebb széllökések a 70-90 kilométer/órát is elérhetik, sőt elsősorban Győr-Moson-Sopron megye területén akár 100-120 kilométer/órás szélvihar sem tartható kizártnak.

Szombaton is folytatódik az erősen szeles időjárás, a felhőátvonulásokból elszórtan alakulhat ki hózápor. A legerősebb széllökések ekkor is sok helyen meghaladhatják a 70-80 kilométer/órás sebességet, de a Dunántúl északi felén és a Balaton keleti medencéjében ismét előfordulhat 100 kilométer/óra közeli szélvihar.

Nem lesz túlságosan hideg: hajnalban többnyire fagypont körül, kevéssel az alatt, napközben pénteken 2 és 6, szombaton 0 és 5 fok között alakul majd a hőmérséklet, azonban a viharos szélben hőérzetünk ennél lényegesen alacsonyabb lesz, öltözzünk melegen, a sapkákra, sálakra, kesztyűkre is szükség lesz!

Vasárnapra aztán jelentősen mérséklődik a légmozgás, de kisebb csapadék továbbra előfordulhat. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!