Közélet

2013.12.02. 15:35

Hideg időt (is) hoz a Mikulás

A hét első felében nyugodt, csendes, kora téli időre számíthatunk egyre több helyen napközben is tartósnak bizonyuló pára-és ködfoltokkal, majd a jelenlegi számítások szerint péntekre, Mikulás napjára megerősödő szél és hózáporok kíséretében erős hidegfront érkezése körvonalazódik.

idokep.hu/kemma.hu

Addig azonban marad az eseménytelen, hajnalonként országszerte fagyos idő, a magasban érkező enyhébb levegőnek köszönhetően egyre többfelé képződik köd, illetve alacsony szintű rétegfelhőzet. Ennek köszönhetően elsősorban szerdán többfelé szürke időre készülhetünk, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig a borongós tájak arányának emelkedésével fokozatosan visszaesik: kedden a legtöbb helyen még 5 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk, ám a hét harmadik napján lesznek olyan tájak az országban, ahol napközben sem emelkedik majd fagypont fölé a hőmérséklet.

Csütörtökön a Dunántúlon a megélénkülő északnyugati szél már jelezni fogja a közeledő változást, de még ezen a napon is marad az eseménytelen idő.

Pénteken, Mikulás napján aztán északnyugat felől aztán hidegfront éri el térségünket, egyre többfelé megerősödik, sőt főként szombaton sokfelé viharossá is fokozódik a nyugatira, majd északnyugatira forduló szél, a megnövekvő felhőzetből pedig szórványosan hózáporok, sőt szombaton akár hózivatarok is kialakulhatnak. 

A front mögött a magasban meglehetősen hideg levegő árasztja el térségünket, így hét végétől a nappali órákban is egyre kevesebb helyen emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, éjszakánként pedig a szélvédett, fagyzugos völgyekben -10 fok alatti értékekre is fel kell készülnünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!