Kultúra

2013.11.09. 09:57

Dobozokba zárt indulatok

A Győri Nemzeti Színház előadása, a Tóték érkezik vendégségbe ma este a tatabányai Jászai Mari Színházba. Örkény István klasszikussá vált tragikomédiájában Csankó Zoltán játssza az őrnagy hálásan hálátlan szerepét.

Arzt-Pintér Anna

– A darab nagy sikerrel futott Győrben. Mit kell tudni az előéletéről?
– Örkény István Tótékját sokan ismerik, a győri színházban pedig egy igen jó előadás született belőle néhány évaddal ezelőtt. A darabot a szerző özvegye, Radnóti Zsuzsa dramaturg is megnézte. Azt mondta, ha Örkény István láthatta volna az előadást, biztosan örült volna neki, mert éppen olyan lett, amilyennek ő megírta ezt a történetet. Elmesélte, hogy a férjével együtt sokféle Tótékat láttak már sok színpadon. De többségük túlzásba vitte a humort vagy éppen a drámát, míg a mi előadásunkban egyensúlyba kerültek a komédia és a tragédia elemei. Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója pedig úgy gondolta, hogy a darabot a tatabányai közönségnek is látnia kell.

– Mi fogja meg a történetet jól ismerő nézőt ebben az előadásban?
– A közönség nagy része biztosan látta az Isten hozta, őrnagy úr! című 1969-es Fábri Zoltán rendezte filmet. Így, amikor elkezdődik a játék, eleinte ahhoz hasonlítja, amit lát. Egy idő után azonban a színpadi előadás átveszi a hatalmat, a néző pedig elfelejti a filmet. Jön velünk, a mi karaktereinkkel. Nem keresi Latinovitsot, elfogad engem őrnagyként. És ez nem kis dolog. Imádom játszani ezt a darabot, mert színészként is izgalmas feladat. Pedig én magam nem ilyen ember vagyok. Viszont mostanában megtalálnak, jól állnak nekem ezek a karakterek.

– Van a műnek mai vonatkozása, hazavihető mondanivalója?
– Tóték abszurd története abszolút érvényes és értékes ma is. Az emberek naponta kötik a kompromisszumokat még akkor is, amikor bevásárolni mennek. Belépnek a kisboltba és már megalkudtak azzal, hogy ott kisebb a választék. Abban mindenki egyetért, hogy a kompromisszum-készség alapvetően egy jó tulajdonság. A kérdés az, hogy a sok megkötött kompromisszum mikor tesz minket megalkuvóvá. Meddig vagyunk képesek kompromisszumot kötni? Mégis mikor jön el az a pillanat, amikor már akár ahhoz is asszisztálunk, hogy megalázzanak. A történet közben a nézőtér minden székében döntés születik, mert a közönség tagjai felidézik, ők maguk kerültek-e már ilyen helyzetbe, alávetették-e már valakinek úgy önmagukat egy cél érdekében, mint Tóték tették az őrnagynak azért, hogy a fiukat mentsék. A fiukat, akiről ráadásul ők nem, de a nézők már az első felvonás végétől tudják, hogy halott.

Örkény István: Tóték - Színlap

Őrnagy: Csankó Zoltán

Tót Lajos: Ungvári István

Tótné: Varga Mária

Ágika: Menczel Andrea

A postás: Posonyi Takács László

Tomaji, plébános: Maszlay István

Cipriani, professzor: Sárközi József

Gizi Gézáné, egy rossz hírű nő: Rádler Judit

A lajt tulajdonos: Török András

Lőrinczke, szomszéd: Pingiczer Csaba

Rendező: Funtek Frigyes

Díszlet- és jelmeztervező: Csík György

– Aztán, mint mindenkinél, náluk is betelik a pohár...
– Én hozom őket ilyen helyzetbe, és sokáig tűrnek is. De aztán valóban betelik és akkor „elsül” az a bizonyos margóvágó. És a nézők, amellett, hogy megdöbbennek, úgy hiszem, meg is könnyebbülnek. Fölmentik Tótot. Mert sokan közülük már ugyanúgy cselekedtek volna. Örkény ennél jobban nem varrta el a szálakat és mi sem tesszük. Az a nézőre van bízva, hogy Tóték mikor, hogyan tudják meg, hogy a fiuk odaveszett. Vagy, hogy mihez kezdenek a három vágással négy egyenlő részre vágott testtel.

Tót Lajos: Ungvári István

Tótné: Varga Mária

Ágika: Menczel Andrea

A postás: Posonyi Takács László

Tomaji, plébános: Maszlay István

Cipriani, professzor: Sárközi József

Gizi Gézáné, egy rossz hírű nő: Rádler Judit

A lajt tulajdonos: Török András

Lőrinczke, szomszéd: Pingiczer Csaba

Rendező: Funtek Frigyes

Díszlet- és jelmeztervező: Csík György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!