Közélet

2013.10.09. 11:42

Mi újság patikafronton?

A hírek szerint sok gyógyszer válik olcsóbbá, ugyanakkor az idős emberek gyakran még ezeket sem tudják megvásárolni. Hogy mi igaz ebből? Megkérdeztük dr. Zámbó Erika gyógyszerészt, a tatabányai Smaragd Gyógyszertár vezetőjét.

M. K.

– Amikor lekerül egy-egy gyógyszerről a szabadalmi védjegy, a generikumok forgalomba kerülésével csökken az ára is – magyarázza. – Ezek számos gyógyszernél választhatóak, szinte hasonló a hatásuk, mint a drágábbaké.

– Mit kérdeznek a leggyakrabban a betegek illetve a gyógyszereket vásárlók?
– Hogy van-e olcsóbb... Persze mást is. Mi a jó reumás izületi fájdalmakra, megfázásra. És hogy ne csak a gyógyszerekről beszéljünk: a gyerekes anyukák gyakran érdeklődnek a biokészítményekről, a homeopátiás szerekről.

– Tartanak ilyeneket?
– Igen. Nálunk  nálunk jóval több a természetes alapanyagú szer, köztük a homeopátiás gyógyszerek is. Jó szívvel ajánlom, ajánlják kollégáim.

– Milyen régen hisz benne, hogy ezek hatékonyak?
– Másfél évtizede, az elsők között lehetett kapni nálunk, akkor még a Ságvári úton. Nyár végén Újvárosba költöztünk, közvetlenül a nagyposta mellé, de ezzel a felfogásunk persze nem változott.

– Különböznek másban is a többi patikától?
– Már nem divat, hogy régi, hagyományos receptek alapján készítsenek kúpokat, kenőcsöket, pilulákat. Mi örömmel vállaljuk az ilyen kérések teljesítését. A pilulát mint gyógyszerformát például sokan nem is ismerik, nálunk az is készül. Úgy gondolom, nem szabad elfeledni a hagyományokat.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!