Közélet

2013.04.02. 09:08

Esztergom: adok-kapok és számmisztika a büdzsé körül

Vita van, költségvetés azonban továbbra sincs Esztergomban. Az önkormányzati választások óta fennálló patthelyzetnek egy vesztese biztosan van: a város.

Fenyvesi K.

 Az esztergomi önkormányzati képviselők legutóbbi ülésén Tétényi Éva független polgármester - ahogy közleményében fogalmazott -, figyelembe véve a többségi Fidesz-frakció és a szocialista képviselő módosító indítványait, kompromisszumos költségvetést terjesztett a testület elé.

Ennek sorsát többek közt így látja: „Elfogadta a bevételi források csökkentéseinek egy részét, de az önkormányzat érdekeivel ellentétesnek minősülő elvonásokat továbbra sem tartotta támogathatónak. Ilyen volt például az árvíz- és belvízvédelemmel kapcsolatos költségvetés lenullázása, valamint a vízelvezető árkok és a csatornák tisztítására „szánt” szintén 0 forint.

A közterületek gondozására, útkátyúzásra, az úttisztításra, valamint a közművelődési feladatokra fele összeget szántak volna a fideszesek a normális működéshez képest. Ugyan nem kötelező feladat a civil, sport és ifjúsági feladatok támogatása, de felettébb furcsa, hogy a költségvetés főösszegének 2 százalékát sem elérő javaslatot miért nem tudta a Meggyes-csoport támogatni.” Tétényi Éva úgy látta, hogy az esztergomi fideszesek nem hajlandóak semmiféle megegyezésre, ezért úgy döntött, hogy előterjesztését visszavonta.

„Tétényi Éva azzal, hogy megtagadta a képviselő-testület által március 14-én elfogadott költségvetés aláírását, nemcsak súlyos törvénysértést követ el, hanem veszélyezteti városunk és intézményeink működését, hiszen április 1-től a helyi önkormányzatokért felelős miniszter a mulasztás megszüntetéséig a nettó finanszírozás alapján a helyi önkormányzatot megillető összeg folyósítását felfüggeszti” – fogalmaz közleményében a Steindl Balázs (Fidesz) vezette többségi frakció.

A gyakorlati gondokról többek közt így fogalmaznak: „Az idén nincs kátyúzás, nincs zöldfelület-gondozás a városban, holott a Fidesz-KDNP frakció javaslatára elfogadott költségvetés 25 millió forintot szánt kátyúzásra, 20 millió forintot zöldfelület gondozásra, 2 millió forintot a játszóterek karbantartására. Az óvodák a tavalyi 600 millió forinttal szemben idén 630 millióból gazdálkodhattak volna. A városunk intézményeiben dolgozók bérére sem kapja meg a város az állami normatívát.

A fideszesek szerint Tétényi Évának egyetlen célja van, mégpedig az, hogy el akarja érni a képviselő-testület feloszlatását akár annak az árán is, hogy város és intézményei működését tönkretegye. Bejelentették: a frakció jogi lépéseket tesz a törvénytelen állapot megszüntetéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!