Közélet

2011.11.08. 13:05

Esztergomi csontvázak: az LMP lemondatná Meggyest - Frissítve

Sajtóközleményben szólította fel az LMP Meggyes Tamás (Fidesz) volt esztergomi polgármestert, jelenlegi országgyűlési képviselőt, hogy mondjon le mandátumáról, mert önkormányzati cég felügyelő bizottságában tevékenykedik.

kemma.hu

 "Meggyes Tamás most már hivatalosan is összeférhetetlenné vált, hiszen törvénysértő módon önkormányzati tulajdonú cégben vállalt felügyelő bizottsági tagságot." - olvasható a Szilágyi Péter (LMP) által jegyzett sajtóközleményben.

Az LMP felszólítja a Fidesz esztergomi képviselőjét, hogy mandátumáról haladéktalanul mondjon le és a jogtalanul felvett pénzt adja vissza az esztergomiaknak. A párt a Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul, derül ki a kommünikéből.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Strigonium Zrt. közérdekű adatai 2011. november 8-án
[/caption]Kattintson a nagyobb méretű képért!

A képviselők jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatban - emelte ki az LMP-s politikus: képviselő önkormányzati tulajdonú cégben nem lehet felügyelő bizottsági tag. "Ehhez képest Meggyes Tamás 2011. május 2. óta lát el ilyen tisztséget a száz százalékosan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben. "- állítják.

Újabb felügyelő bizottsági tagságra bukkantunk

Természetesen megpróbáltuk kideríteni, hogy Meggyes Tamás a Strigonium Zrt. felügyeli bizottságának tagjaként kap-e bármilyen juttatást, de a cég honlapján csak egy olyan, 2011. februárjában módosított PDF-dokumentumra bukkantunk, amelyen Meggyes Tamás neve még nem szerepel. Az LMP szerint Meggyes ez után lett fb-tag, ezért a Cégjegyzékben is utánanéztünk. A Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársaság tárolt cégkivonatának tanúsága szerint Meggyes Tamás igenis fb-tag. Az ügy pikantériája, hogy fb-tagként van itt feltüntetve az a Steindl Balázs is, aki jelenleg a Fidesz-frakció vezetője Esztergomban, és akinek neve szintén nem szerepel a Strigonium kimutatásán.

Az interneten kutatva eljutottunk a Gran Parkoló Kft-hez is. A létesítő okiratot a Cégjegyzék szerint nyáron keltezték, és ennek a cégnek is fb-tagja Meggyes, valamint Steindl. A cég a Strigonium révén közvetve városi tulajdonú.

- Mivel Meggyes immár második mandátumát tölti a parlamentben, ezért kizárt, hogy ne ismerje a saját jogállását szabályozó törvény összeférhetetlenségre vonatkozó passzusait. Amennyiben mégsem rendelkezik ezzel a tudással, akkor ezért alkalmatlan képviselői mandátumára; ha pedig tudatosan szegte meg a törvényt, akkor pedig azért, mert amit tett, az betegesen cinikus - teszi hozzá Szilágyi.

Az LMP az összeférhetetlenség megállapítása érdekében a Mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul.

Az LMP ara is felszólítja Meggyes Tamást, hogy országgyűlési mandátumáról azonnal mondjon le, és az összeférhetetlenségi ok keletkezése óta "zsebre vágott több mint 4 millió forint jogtalanul felvett képviselői juttatását" fordítsa Esztergom adósságállományának csökkentésére. "Emellett haladéktalanul hozza nyilvánosságra, hogy a számláit éppen az ő hibái miatt fizetni képtelen városának mennyibe került ez az illegálisan betöltött poszt." - követelik.
 
Az LMP egyúttal felszólítja a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy "a törékeny kétharmadot ne próbálják olyan képviselőkkel fenntartani, akik a saját magukra vonatkozó törvényeket is gátlástalanul megszegik. Meggyes Tamásnak most már tényleg mennie kell. Lázár Jánosnak és Orbán Viktornak pedig meg kell végre értenie, hogy egy országnak van elege a meggyes tamásokból." 

Az interneten kutatva eljutottunk a Gran Parkoló Kft-hez is. A létesítő okiratotot a Cégjegyzék szerint nyáron keltezték, és ennek a cégnek is fb-tagja Meggyes, valamint Steindl. A cég a Strigonium révén közvetve városi tulajdonú. A Stigonium Zrt. közérdekű adatai 2011. november 8-án -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!