Közélet

2011.03.06. 10:54

Iskolaalapítás ingatag alapokon

Régmúltba nyúló hagyományai vannak Tatán az egyházi iskolai tanításnak. Ezen az alapon jövője is van a városban az ilyen jellegű oktatásnak. Mégis, a közelmúltban olyan indulatokat gerjesztett a katolikus általános iskola-alapítás ügye az Öreg-tó partján, amely szinte érthetetlen. Vagy mégis...?

Petrik József

A szülők egybehangzó véleménye szerint az önkormányzat rosszul kommunikálta iskolaalapítási elképzeléseit. Sőt, egyáltalán úgy vágott bele a történetbe, hogy az érintettek véleményére mit sem adott. Ilyen és hasonló „beszólások” kísérték azokat a szülői fórumokat, amelyeket az érintett tagintézményekben, a Fazekas utcai és a Jázmin utcai iskolában tartottak. A szülők leginkább azt kifogásolták, miért az utolsó utáni pillanatban és már részben eldöntött kérdésekben kérik ki a véleményüket. Miért nem akkor fordult hozzájuk a polgármester, amikor a katolikus iskolaalapítás még csak előkészítés alatt állt?

Miről is van szó?

A Győri Egyházmegye katolikus általános iskola indítását tervezi szeptember elsejével Tatán. Az önkormányzat képviselő-testülete február végén határozatot hozott arról, miszerint a katolikus oktatási intézmény a Fazekas utcai és a Jázmin utcai tagintézményekben indulhatna el, úgynevezett felmenő rendszerben. Az egyházmegye az iskola létrehozására Juhász Pétert, a polgármesteri hivatal alkalmazottját kérte fel szervező igazgatónak.

Először a Fazekas utcában jöttek össze a város vezetői és a szülők. Michl József polgármester igyekezett megnyugtatni a megjelenteket, az „új” iskolában a tanulók semmilyen hátrányt nem szenvednek, továbbá az egyházi iskolai oktatásban történő részvétel nem jár semmi olyan kötelezettséggel, amely külön terhet róna diákra, tanárra, szülőre. Itt derült ki, hogy a „Jázminban” két katolikus első osztály indul(na), a „Fazekasban” pedig két katolikus ötödik. Emellett – igény szerint – a mostani negyedikesek ének-zene tagozatosoknak „sima” évfolyam is indulhat.

Felajánlott lehetőségek

A két érintett oktatási intézményben három alternatíva közül választhatnak a pedagógusok.

  • Aki magáévá tudja tenni az iskola értékrendjét, az egyházi iskola alkalmazza őket.

  • Átmehetnek a tanárok az „anyaintézménybe”.

  • Megszűnik a közalkalmazotti jogviszonyuk, azaz álláskeresőkké válhatnak.
  • Szülői fórum a Jázminban

    A Jázmin utcai tagintézmény tornaszobája talán még soha nem volt annyira zsúfolt, mint azon a szülői értekezleten, ahol az iskola katolikus jövőjét vázolták fel az érintetteknek. Majlingerné Vodál Zsuzsanna, az intézmény vezetője elmondta, hogy a legtöbb információt Maszlavér Ferencnétől, a szülői munkaközösség egyik vezetőjétől kaphatjuk.

    A munkaközösség három kérdéssel fordult – szórólapokon – a csaknem kétszáz, érintett családhoz. Ebben arra vártak a választ, hogy milyen fenntartású iskolát szeretnének az érintettek. A 186 viszontválaszból, 156-an nemmel voksoltak az egyházi iskolára, ez 84,9 százalékos „ellenzék”. Arra a kérdésre, hogy készült-e felmérés a szülők körében, hogy ők milyen jellegű, világnézetű iskolába szeretnék járatni csemetéiket, 168-an válaszoltak nemmel. Harmadjára a szülők azon óhajukat fejezték ki, 176-an, a válaszolók 97,7 százaléka, nyújtsanak arra garanciát az illetékesek, hogy a felmenő osztályokban a jelenlegi tanári kar okítja majd tovább gyermekeiket.

    Maszlavér Ferencné azt is hangsúlyozta, hogy a Jázmin iskolában jelenleg is zajlik hittanoktatás. Igaz, ez önkéntes alapú, és a kisdiákok 5 százaléka jár oda.

    A fórumon résztvevő Schmidt Tamásné azt emelte ki, nagyon örül, hiszen az ő gyermeke is jár hittanra, de még véletlenül sem szeretné, hogy egyházi fenntartásba kerüljön a tagintézmény.

    Michl József polgármester arról szólt, hogy előkészítés alatt áll az iskolaalapítás ügye. Azzal a céllal, amennyiben a testület úgy dönt, hogy katolikus iskolát alapít, szerződést lehessen kötni az érvényben lévő jogi kertek és lehetőségek között. Emellett a város vezetője azt is kérte a „Jázminosoktól”, a szülői munkaközösség vezetői jutassák el az önkormányzathoz az összegyűjtött szülői nyilatkozatokat. A város első emberének tájékoztatójából az is kiderült, az új fenntartó nem köti vallási nézethez, hovatartozáshoz a pedagógusok további alkalmazását. Egyébként, ha valamelyik tanár, tanító úgy gondolja, az alapintézményében is dolgozhat tovább.

    Ki, kit és mikor keresett meg?

    Kérdésként fogalmazódott meg a fórumon: van-e lehetőség arra, hogy „megmentsék” a szülők az iskolát a katolikus egyháztól? Mivel a polgármester leveléből, amelyet az érintett szülőkhöz írt, nem derült ki, hogy az egyház „vetett szemet” a két intézményre, vagy a polgármester, illetve az önkormányzat kínálta-e fel a lehetőséget.

    Michl József levelében arról ír, hogy a városban élő hívő emberek sok évtizedes igénye valósulhat meg azzal, ha világnézetüknek megfelelő oktatásban részesülhetnek. A rendszerváltás óta eltelt bő húsz esztendőben sem sikerült katolikus egyházi iskolát alapítani a történelmi kisvárosban.

    A Tata-Tóvárosi Szent Imre Katolikus Plébánia, valamint a Szent Kereszt Plébánia egyházközségi képviselő-testülete kérte az önkormányzatot, hogy támogassa a katolikus egyház ebbéli igényét. A Győri Egyházmegye iskolai ügyekkel foglalkozó atyája, Dékány Ferenc a kemma.hu-nak elmondta, a két tatai plébánia szinte egy időben kérte fel a polgármestert, segítse elképzeléseiket. Michl József pedig levélben közvetítette a felmerülő igényt Pápai Lajos megyés püspöknek. Dékány Ferenc kiemelte, hogy a püspök úr, működése kezdete óta azon fáradozik, hogy az egyházi iskolák az egyházmegye területén mindenki számára elérhetőek legyenek. Régi tartozását róhatja le az egyház azzal, ha Tatán is katolikus iskolát alapít. Ezt a lehetőséget nem kihasználni, mulasztás lenne.

    A foglalkoztatás státusa

    A Vaszary János Általános Iskola és Logopédiai Intézet Jázmin utcai tagintézményének, valamint a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai tagintézményének a katolikus egyház fenntartásába történő átadás esetén a foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonya megszűnik. Az átadást követően valamennyi közalkalmazott foglalkozatását az átvevő – esetünkben – a katolikus egyház biztosítja. Ezt már dr. Frivaldszky Gáspár munkajogász írta le az eset kapcsán.

    Juhász Péter, szervező igazgató hangsúlyozta, a leendő üzemeltető nem tervez jelentős szervezeti változásokat, csak az általános emberi értékek megőrzésére törekszik. Ő pedig, valós igényekhez alkalmazkodó intézmény szeretne működtetni.

    A „Jázminos” fórumon a város szűkös forrásai is szóba kerültek. Az „ideológia maszlag”, vagy Tata költségvetése befolyásolja a testület döntését? Mitől erkölcsösebb egy egyházi iskola, mint egy világi?

    Michl József válaszában éles különbséget tett a maszlag és az érték fogalma között, és megjegyezte, 2012-ben is kötelező feladata az önkormányzatnak az iskolák fenntartása. Azt elismerte, a katolikus iskola alapítás lehetőségéről a március végi testületi ülés határoz.

    Szülői vélemények

    Mindkét összejövetelen meglehetősen markánsan fogalmaztak apukák és anyukák. Sokan, amikor az egyik, vagy a másik intézménybe vitték csemetéiket iskolát és pedagógust választottak. Az igazi érték viszont, hogy a fenti iskolák jól működjenek.

    Maszlavér Ferencné úgy fogalmazott: – Maradjon az iskolánk az, ami. Egy kis ékszerdoboz. A szülők többsége nem szeretné, ha egyházi kezelésbe kerülne az intézmény.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!