Közélet

2009.01.13. 13:12

Úgyis visszakötjük! - Lopják az áramot, még ők háborognak

"Hülyeséget csinálnak! Ha elmennek, úgyis visszakötjük a drótokat" - kiabálták az ajtókból a mésztelepi emberek. Az illegális áramvételezőknél ugyanis kikötötték kedden az áramot az E.ON munkatársai.

M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="330"] lehülyézték az E.On munkatársait Mésztelepen
[/caption]Körülbelül száz házból kötötték ki kedden reggel az áramot az E.ON szakemberei. A Mésztelepen lévő trafó az illegális áramvételezők miatt körülbelül 130 százalékon teljesített. Ez pedig egyrészt életveszélyes, másrészt bizonytalanná tette a szerződéses ügyfelek ellátását is.

A fizető ügyfelek egytől egyig panaszkodnak. Hiába adják fel a csekket, mindennapos az áramszünet. Az E.ON-osok egyk nap kimennek, megjavítják a trafót, másnap újra bejelentik, ismét sötétbe borult a ház. Ottjártunkkor is csak azt kérdezték, mi a baj, hogy megint elment a villany.

A szolgáltató megnyugtatja őket. Amint végeznek, azonnal újraindul a szolgáltatás. Egy nő viszont már lemondóan legyint: – Ha lesz is áram, lekapcsolom este, mert szerintem már csak sötétben tudok ágyazni. Tegnap is alig találták meg a gyerekek a ruhát, amikor mentek iskolába – mondja, de kéri, nevét ne írjuk le. Fél a többiek bosszújától. Ez a mentalitás jellemző a telepen. Egyetlen szerződött, fizető áramvételező sem vállalta a nevét. Azt mondják, így is rendszeresen betörnek az ablakok, nem akarják provokálni a többieket.

Közben azok is panaszkodnak, akiknél kikötötték az illegálisan felszerelt drótokat. Állítják a villanyórás házakban is lopják az áramot. Az egyik vezetéken megy az, amit kifizetnek, a másikat meg csak úgy maguk húzták be a házba. Rigó Mária családja is egyike azoknak, akik tegnap sötétben maradtak. – Voltak kint egyszer a polgármesteri hivataltól. Azt mondták, kapunk kártyás áramot. De nem lett belőle semmi sem. A házgazda pedig így, villanyóra nélkül adta a házat. Hát mit csináljunk? Itt van a sok gyerek, baba is van, nem lehetnek sötétben! – mondja indulatosan.

Közben néhány fiatal már szervezkedik. Ki, honnan tudna vezetéket szerezni. Mert a régieket az E.ON emberei elviszik. Az ott lakók állítják, viszik a MÉH-telepre, kell nekik a pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!