Közélet

2008.11.19. 21:04

Torokszorító! - Egész testén húsig repedt a beteg tini bőre - fotókkal

A tizenhat éves Nemes Attila súlyos bőrbetegségben szenved, már négy éve. A kezdeti tünetei mára elviselhetetlenek lettek, ennek ellenére a tinédzser tervekkel teli. Attila hazai és külföldi gyógykezelésére gyűjtést indított az ácsi önkormányzat.

Hajnal Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Attila tünetei négy évvel ezelőtt kezdődtek, napjainkban így néz ki...
[/caption]

A beteg fiú édesanyja otthonukban fogad. Nemesné Horváth Réka szerényen fogadkozik: végső reményként keresett fel minket, nagy szükség van most a segítségünkre!

– Attila első tünetei négy évvel ezelőtt kezdődtek, tizenkét éves koráig makkegészséges volt. Először a csuklóján, a tenyerén és a bokája körül kiszáradt, majd húsig repedt a bőre, ezután fellazultak a körmei, volt olyan nap, hogy a fájdalomtól nem tudott lábraállni – magyarázta az édesanya.

Ahogy beljebb megyünk a lakásban, Attila után érdeklődöm, az édesanya elárulja, fia nem akar mutatkozni, zárkózott lett.

– A lelki problémáit előttünk csak ritkán mutatja, nagyon nehéz így a tinédzserkor – mondja az édesanya, miközben előveszi az előszobaszekrényben rejtőző régi képeket. Az egyiken Attila kisöccsével horgászik, betegségnek  nyoma sincs. Ma már látható jelei is vannak Attila állapotának.

– Két és fél évig csak egy-egy testrészen tapasztaltuk a bőrelváltozást. Orvostól orvosig jártunk, szinte az összes dunántúli kórházba és magánrendelőbe elmentünk a gyógyulás reményében. Idén júniusra rosszabbodott az állapota, a bőrtünet – ami ráadásul folyamatosan 39 Celsius fokos lázat produkált nála – az egész testén elterjedt, mozdulni sem bírt. A száraz foltokon megvastagodott a bőr és elkezdett foszlani, majd áttért a fejbőrére is, ami miatt a haja csomókban hullani kezdett. A kórképet csak találgatták az orvosok, minden leletünk negatív volt – magyarázza az édesanya.


December 6-án jótékonysági koncert lesz

Attila szülei dolgoznak, de ekkora összeget előteremteni nem tudnak. A család kálváriájának és utolsó esélyének híre azonban az ácsi önkormányzathoz is eljutott, s ott segítőkészek voltak, felajánlották az „Ács Fejlődéséért” Alapítvány jogi hátterét, gyűjtést szerveztek a fiúnak, de sokat segítettek az édesanya munkahelyén is. Mint megtudtuk, a város december 6-ára jótékonysági koncertet szervez, amelynek bevételét Attilának ajánlották fel.

Mint megtudtuk, Attila ennek ellenére tanul, sőt, nyelvvizsgára készül, a győri Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Iskolájának magántanulójaként. Öccse, Máté, ugyanebbe az intézménybe jár, így ő hozza haza bátyjának a leckét. A család folyamatosan úton van, Attila sok időt tölt kórházban. Fényérzékenysége miatt csak autóval szállítható, a gyógyszerekkel való „kísérletezések” és „találgatások” további problémákat okoztak nála: allergiás reakciót, vizesedést, elégtelen veseműködést. Aztán a betegség következő fázisában a gyulladás átterjedt a hallójáratára, sokáig fennállt a halláskárosodás veszélye is. A Petz Aladár kórházból, a Heim Pál kórházba került, ahol nem elégedtek meg a tüneti kezeléssel, az orvosok az okokat keresték.

– Kétféle gyógyszert ajánlottak, abból az egyik szteroid, illetve felvettük a kapcsolatot egy osztrák magánklinikával, az intézmények összehangoltan koncentráltak fiam gyógykezelésére. Négy év után végre konkrét diagnózis volt a kezünkben, mely szerint Attila az ekcéma egy nagyon agresszív, de nem fertőző változatától szenved, megállapították a neurodermatitiszt – mondta az anyuka fia orvosi papírjaival a kezében.
Attila egyetlen esélye a gyógyulásra az AHIT terápia (Auto Homológ Immun-terápia). Esetében a vérsterilizálásban bíznak, a kezelés azonban roppant költséges eljárás, ráadásul az orvosok sem tudják, milyen hosszú ideig tart a végleges gyógyulásig.

Hajnal Dóra December 6-án jótékonysági koncert lesz Attila szülei dolgoznak, de ekkora összeget előteremteni nem tudnak. A család kálváriájának és utolsó esélyének híre azonban az ácsi önkormányzathoz is eljutott, s ott segítőkészek voltak, felajánlották az „Ács Fejlődéséért” Alapítvány jogi hátterét, gyűjtést szerveztek a fiúnak, de sokat segítettek az édesanya munkahelyén is. Mint megtudtuk, a város december 6-ára jótékonysági koncertet szervez, amelynek bevételét Attilának ajánlották fel. Nemes Attila Attila tünetei négy évvel ezelőtt kezdődtek, napjainkban így néz ki... -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!