Közélet

2007.11.28. 16:51

Imádunk majd ide járni: körzeti fogászat

Visszakerül a városhoz a fogorvosi alapellátás. Utánajártunk: mi az oka az átalakulásnak, hogyan érinti az új rendszer a lakosokat?

Mudri Anna

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Dr. Mosonyi Ferenc és Boa Lászlóné asszisztens
[/caption]

– A fogászati ellátás a város alapfeladatai közé tartozik– mondta Lévai Ferenc alpolgármester. A Szent Borbála Kórházzal 2001-ben kötöttünk szerződést, a kórház vállalta az alapellátást. Eddig. Ők  január 1-jétől a felmondják a szerződést, mert közalkalmazottként alkalmazzák a fogorvosokat, nincs elég jelentkező. Az októberi közgyűlésen döntöttünk, az ellátást visszavesszük, és hét fogorvosi – négy felnőtt-, három gyermekkörzetet alakítunk ki. Úgy működnek majd, mint a háziorvosi körzetek.

Az előjelek bíztatóak. A testületi döntés után több magánfogorvos jelezte, érdekli a lehetőség. Így elképzelhető, hogy a tervezett hét helyett több körzet is létrejöhet a városban.

– Az átmeneti időszakban sem maradnak ellátás nélkül a városban élők . A kórház addig biztosítja az ellátást, amíg nem állnak fel a körzetek, és később is adja nekik a rendelőhelyet. Dr. Mosonyi Ferenc a fogászati szakrendelő főorvosa: – Jelenleg nyolc orvos dolgozik a fogászati szakrendelőben. Közülük ketten rezidensek, akik csak szakorvosi felügyelettel kezelhetik a betegeket, két másik rezidensünk kisgyerekkel otthon van. Az előjegyzési idő átlagosan két-három hét. Ideális esetben négyezer emberre kellene egy fogszakorvos.

Benkő Zoltán főigazgató: Jövőre jobb lesz a szakellátás. A fogászati alapellátás mindaddig a Szent Borbála Kórháznál marad, amíg a város nem tudja teljesen átvenni a feladatokat. 2008. március 1-jéig a kórház végzi ezt a tevékenységet. Ezt követően csak az úgynevezett szakellátás – például a fogszabályzás, szájsebészet – marad a kórháznál. Ez viszont az eddigieknél jobb feltételekkel működhet majd. A fogszabályzás a gyermekosztályon lesz, a szakellátás átkerül a Dózsa György úti telephelyre, ahol méltóbb körülmények között, magasabb szakmai színvonalon tudják folytatni a szakorvosok a munkát.

Dr. Orbán Gábor fogszakorvos, szájsebész két és fél éve, három munkatársával vállalkozóként dolgozik – tb-finanszírozott alapellátásban az Oroszlányi Szakrendelő Intézetben: – Az országban a fogászati alapellátások a megyei pénztárakkal állnak kapcsolatban, önálló praxisként. Jobb megoldás a közvetlen kapcsolat az egészségbiztosítási pénztárral: vállalkozóként a fogorvos feladata és lehetősége szerint szerzi be megfelelő minőségben az anyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!