Kultúra

2016.08.27. 13:04

Péter Szabó Szilvia: rosszul esik, ha ismeretlenül, ok nélkül bántanak

Péter Szabó Szilvia koncertje zárta múlt hétvégén a Szent István Napok programsorozatát. Az énekeső megmutatta, hogy várandósan is van helye a színpadon. A koncert előtt beszélgettünk vele.

Zsíros Krisztina

– Minden internetes portálon, interjúkban arról lehet olvasni, hogy Péter Szabó Szilvia jól van, nagyon boldog időszakát éli. Nem is csoda, hiszen gyermeket vár. Bírja még a fellépéseket?
– Még bírom, muszáj is, persze. Ahogy haladunk előre az idővel, azért érzem, hogy egyre nehezebb a pocakom, de nagyon jól érzem magam és tényleg figyelek a testem minden apró rezdüléseire, hogy mikor mit és hogyan csináljak. Egyelőre minden rendben van.

– Ha nagyobb lesz a gyerkőc, visszatér a színpadra?
– Természetesen. Úgy gondolom, attól, hogy valakinek gyereke születik, az nem azt jelenti, hogy vége van a világnak. Persze azt a nagyon fontos első időszakot szeretném otthon tölteni vele, de utána jövök vissza dolgozni. Szerintem a szülés előtt szeptember végéig, vagy október elejéig fogok utoljára színpadon állni, de a babára való felkészülési időszakban is szeretnék dalokat írni, hogy visszatérve sok újdonsággal lephessem meg a közönséget. Szerencsére a mi munkánk olyan, hogy nem kell hétfőtől péntekig reggel 8-tól késő délutánig távol lenni. Amint pedig nagyobb lesz, jönni fog velünk.

– Mire számíthatnak a rajongók, már ami a zenei stílust illeti?
– Tizenhat éve szeret tőlem valamit a közönség, tőlünk ezt várják azok, akik kedvelnek minket, úgyhogy a stílus biztosan nem fog változni, inkább azt mondanám, hogy haladunk majd a technikai újdonságokkal, hangzásvilággal.

– A mai interaktív világban még közvetlenebbül lehet tartani a kapcsolatot a rajongókkal? Mennyire aktív – például a közösségi oldalán?
– A posztok alatti hozzászólásokat mindig elolvasom, azonban a privát üzeneteknek sajnos nem jutok mindig a végére, hiszen rengeteg érkezik, de ott is igyekszem minden olyanra reagálni, ami ezt kívánja. Nagyon jól esik a megerősítés. Egyébként meg én is azon előadók közé tartozom, akit ha ezren dicsérnek és ketten írnak rosszat, akkor kiborulok azon a kettőn, mert próbálok mindenkinek megfelelni és mindig maximálisan teljesíteni. Szeretek mosolyt csalni az emberek hétköznapjaiba, ezért természetesen rosszul esik, ha ismeretlenül, ok nélkül bántanak, de úgy gondolom, ez teljesen normális emberi reakció.

– Szombaton lesz a budapesti nagykoncertje, hogyan készül rá?
– Nagyon várom, hiszen nyolc év után először lépek fel újra Budapesten, ez az egyetlen budapesti helyszínünk idén. Két órás nagykoncert lesz, nagyon várjuk a zenekarral. Emellett is folyamatosan dolgozunk, nemrég jelent meg az új dalunk Egyszer még címmel, úgyhogy zajlik velünk az élet Óriási színpad, fergeteges hangulat, rengeteg ismert, nagyon szeretett dal felcsendül majd a múltból szombat este a Barba Negra Trackben.

– Hiányzik a NOX? Hiszen egy olyan – a magyar popzenét meghatározó – zenekar volt a kétezres évek elején, amellyel számos díjat, elismerést begyűjtöttek.
– Jó időszak volt, de amit igazán észrevettem, hogy a közönségnek hiányzik az a fajta koncertélmény. Ma már nem elég, hogy valaki kimegy egy zenekarral és lenyomja a bulit, az emberek már igénylik a látványelemeket. Mi is valami ilyesmit szeretnénk adni egy koncerten, nekem ez a természetes.

"Egy szabad országért" énekelt

Mások mellett Péter Szabó Szilvia is énekel az Egy szabad országért című, az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából készült dalban, amelyet Desmond Child – félig kubai, félig magyar – dalszerző jegyez. Child neve egyet jelent a világ élvonalával, nála magasabb liga nincs, amiben dalszerző játszhat. Slágert írt Kiss-től kezdve az Aerosmith-en át Chernek vagy épp Robbie Williams-nek is. Papíron tehát borítékolt kellene legyen a szerzemény sikere, ennek ellenére nagyon sok zenekedvelő és zenét nem kedvelő támadja a dalt. Egyrész amiatt, mert bármennyire slágergyanús is – illetve olyan énekesek vesznek részt benne, akik tisztán tudnak énekelni –, a produktum nem hozható közös nevezőre egy olyan eseménnyel, amit vérrel, sárral írtak a szovjet tankok ellenében. A szovjet csapatok ellen küzdő, abban az évben a Time magazintól az „Év embere” címet kapott ’56-os forradalmár nem pop. Másrészt a dal költsége 50 millió forint volt, amely szintén kiverte a biztosítékot, főként azért, mert az énekesek nem kértek tiszteletdíjat a felvételért, a pénz Desmond Child honoráriuma, a magyar és az angol változat feléneklése és az utómunka ára.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!