Kultúra

2016.09.27. 07:05

Erős a tatabányai Kutyaharapás

Egy nem mindennapi bankrablás előkészületeit láthatja a Jászai Mari Színház közönsége az idei évad első darabjában, a Kutyaharapásban. A gengszterdráma a szókimondóságával, az aktualitásokkal és a karakterek egymáshoz való viszonyával is szórakoztat.

Zsíros Krisztina


Nagyobb kockázattal jár-e magára hagyni az Ukránnal (Király Attila) a jó barátunkat, mint a Cigánnyal (Kaszás Gergő) egy halom pénzt? A Cigány elvből nem fogad a Románnal (Mucsi Zoltán), aki végül a legnagyobb átverés áldozata lesz.

Óriási sikerrel mutatták be Székely Csaba: Kutyaharapás című gengszterdrámáját szombaton a Jászai Mari Színházban. Amellett, hogy szókimondással, sajátos nyelvezetű humorával szórakoztat, mosolyt csal a közönség arcára azzal is, ahogyan a színészek egészen különleges módon is megjelennek. Mucsi Zoltán neve és munkássága köré egy egész jelenet íródott, egy másikban pedig a szerző azt is megoldja, hogy Kaszás Gergő a lovával is meg tudjon jelenni.

– Székely Csabával az első perctől kezdve tudtuk, hogy kik játszanak a darabban. Megkönnyíti a helyzetet, hogy a szerző ismeri a színészeket, ezerszer látta már őket a színpadon játszani, gyakorlatilag rájuk írta a szöveget. A próbák során módosult a darab, ezt egyébként általában nehéz elfogadni, de ennél a műnél ez is nagyon jól sikerült – mondta Szikszai Rémusz rendező, aki a darabban a Zsidót alakítja (Máriusz).

A mesélés módja legalább annyira érdekes, mint maga a történet. Lényegében az első jelenetben sejteni lehet, hogy legalább egy ember (A Szerb) meg fog halni, azaz hogy valamilyen tragédiával zárul a darab. A jelenetek olyanok, mint az időszilánkok. Mozaikszerűen, sokszor az időben előre hátra ugrálva kapcsolódik össze a jelen és a múlt, ok és okozat, a történet kezdete és végkifejlete. Az, hogy ki honnan jött, ki kivel milyen kapcsolatban áll. Az egész darabon összekötő kapocsként vonul végig a Halálangyal, aki részben a Dead Line Airlines mutogatós utaskísérőjeként vezeti A Szerbet utolsó, a halál felé vezető útján („Ön most éppen elvérzik. Szépen lassan elvérzik.”).

A Halálangyal egy televízión keresztül jelenik meg, a játék során azonban nincs jelen az őt játszó színész (Pálmai Anna).
A darab a mocskosszájú, káromkodó szövegével és a karakterek egymáshoz fűződő viszonyával reflektál a világra, vagyis arra, ahogyan ma Magyarországon beszélnek. Még csak fülük botját sem mozdítják a társaik sértéseire.
– Akit ez sokkol, az menjen ki az utcára, ugyanis ott is hasonlót fog hallani – mondta Szikszai Rémusz. Szerinte a végtelenül intoleráns világ – amelyben élünk – elé is tükröt tart az előadás.

Félresikerült bankrablás
A darab egy bankrablás szervezése, lebonyolítása, félresikerülése és az ebből eredő katasztrófa története. Egy régi vágású gengszter, Dzsóbácsi át akarja adni az „üzletet” fiának, Kicsidzsónak, aki azonnal belekezd egy bankrablás megszervezésébe, ehhez – elsősorban apja több évtizedes kapcsolatai révén – bandát szervez. A magyar nyelvterület legkülönbözőbb pontjairól összeszedett emberek próbálnak meg közösen kirabolni egy bankot. Van köztük erdélyi (A román), délvidéki (A szerb), felvidéki (A tót), kárpátaljai (Az ukrán) és pesti, a nyolcadik kerületből (A cigány). Mind magyarok, más-más háttérrel, más-más országból, azonos az anyanyelvük, de az útlevelük nem.

Az összezártságban az idegek pattanásig feszülnek, és mindenki másképp reagál a nyomásra. Csalik és áldozatok, feláldozható sakkfigurák és értékes bábuk egy nagy játszmában, amiben senki sem nyerhet. De ha fáj is, ha halálos is, muszáj legalább a legvégén kimondani az igazat. Az előadásban olyan színészekkel találkozhatunk, mint Fodor Tamás, Bercsényi Péter, Nagypál Gábor, Mucsi Zoltán, Király Attila, Kaszás Gergő, Katona László, Kovács Krisztián és Kardos Róbert, de Szikszai Rémusz, az előadás rendezője is színpadra lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!