Közélet

2016.05.04. 07:25

Vasnyűvők versenye Kisbéren

Vasnyűvők. Szellemes elnevezése ez mindazon szakembereknek, akik fémek megmunkálásával foglalkoznak. Nem véletlenül került ez a kifejezés annak a szakmai versenynek az elnevezésébe is, amit kedden immár a tizenkettedik alkalommal rendeztek meg a Bánki Donát szakközépiskola tanműhelyeiben.

Palásti P.

Esztergagépek zúgásától volt hangos a főbejárat székelykapujától távolabbi műhely kedden délelőtt, míg a bejárathoz közelebbiben olykor síri csend honolt. Utóbbiban a mérési feladatokat végezték a megmérettetés résztvevői, továbbá igyekeztek mind a tíz kérdésre jó választ adni írásban.
Például arra, hogy milyen pontosság és felületi érdesség érhető el köszörüléssel? A jó válasz erre az volt, hogy a tűrésmezőn belüli pontosság 5-7 mérőszámnyi lehet, a felületi érdesség pedig 0,63-1,25 Ra közötti. Illett tudni azt is, hogy a keményfém szerszámanyagokban csak wolframkarbid van.

Míg a Győrből, Zircről, Oroszlányból, Tatabányáról, Székesfehérvárról, továbbá Kisbérről és az Audi gyár tanműhelyeiből érkezett szakmunkástanulók a klasszikus tolómérővel igyekeztek rögzíteni különböző munkadarabok paramétereit, a mára már rutinossá vált szervezőktől megtudtuk, hogy az első ilyen jellegű szakmai versenyt 2004-ben bonyolították le.

A kisbéri iskola akkori igazgatójának, Gúth Vilmosnak az ötletét Kovács Károly és Mocher Imre segített megvalósítani a megyei iparkamara támogatásával, s azóta is ezt teszik minden év tavaszán.
Most, a „XII. Vasnyűvők Versenyén” is ugyan úgy cselekedtek, mint korábban, ám ezúttal több versenyző „állt rajthoz”, mint korábban. Első alkalommal mérették meg magukat az Audi gyár tanműhelyében is dolgozó fiatalok, akiket oktatójuk, Pápai Gábor kísért el.

A mérnök-tanártól megtudtuk, hogy náluk a hagyományos technikák elsajátítása után a CNC-vezérlésű gépek kezelését is megtanulják a diákok, akik harmadéves korukban már érdemi munkát is végeznek a gyártósorokon.

Jelenleg 197-en vannak, a forgácsolók száma pontosan 30, de akadnak hatan, akik kizárólag CNC berendezésekkel foglalkoznak. Kiderült az is, hogy a szakmunkás-bizonyítványt megszerzők automatikusan bekerülnek a gyárba, ahol kezdőként nettó 140 ezer forintot kereshetnek, s ehhez jön még a műszakpótlék. Teljesítménybér nincs, mert nem az a cél, hogy minél több feladatot oldjanak meg minél hamarabb, hanem az, hogy minőségi munkát produkáljanak.

Ezt a célt szolgálta a vasnyűvő diákok idei versenye is, amiről a legjobb helyezéseket elérők flex sarokcsiszolókkal, fúrókészletetekkel illetve szerszámkészletekkel, továbbá manuális és digitális tolómérőkkel térhettek haza. Akiknek most nem sikerült dobogóra kerülniük, azok is kaptak egy emléktrikót, melyen messziről is jól látszik a „XII. Vasnyűvő Verseny” felirat.

Palásti P. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!