Közélet

2015.08.31. 08:07

Ünnepelt a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete

Húsz esztendeje, 1995. augusztus 17-én alakult meg a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete 13 fővel.

kemma.hu

Az akkor még kis létszámú közösség azért fogott össze, hogy támogassa a Kárpát-medencei magyarsággal való kapcsolattartást, az anyanyelv gyakorlásának biztosítását, nemzeti kultúrájuk, évszázados hagyományaik továbbvitelét és identitásuk megőrzését. Az egykori csapat mára közel százfős szervezetté fejlődött, melynek tagjai szombaton ezért gyűltek össze Kőhányáson, hogy megünnepeljék megalakulásuk két évtizedes jubileumát.

Nagy Csaba elnöke köszöntötte elsőként a megjelenteket, köztük Lazók Zoltán polgármestert, File Beáta jegyzőt, akik maguk is tagjai a szervezetnek, valamint Kun Ferenczet, az országos szövetség alapító tagját. A polgármester köszöntőjében szólt arról, hogy a kezdetektől kiemelt figyelemmel kísérte a város egyik legaktívabb civil szervezetének munkáját, amiben már évek óta maga is aktívan részt vesz, nem beszélve arról, hogy felesége a szervezet alelnöke.

Kun Ferencz az egyik legsikeresebb szervezetként értékelte az oroszlányit, amelynek tagjai a szervezett rendezvények mellett igazi közösséget is alkotnak.

A program ezt követően egy meglepetéssel folytatódott. Nagy Roland elnökségi tag készítette azt a vetítettképes, zenés bemutatót, amelyben több mint 150 fotó emlékeztetett kronologikus sorrendben az elmúlt két évtized legmeghatározóbb eseményeire. A visszatekintés a kezdeményező és hosszú ideig vezető Nagy Elemér Attila hangját is felidézte, akinek fájdalmas halálát követően fia vette át a stafétabotot, hogy az alapító szellemének és akaratának megfelelően vezesse tovább a közösséget. Ünnepekről, kirándulásokról, évzárókról és hétvégi piknikekről szóltak a képsorok a jelenlévők nagy örömére, hiszen mint több alkalommal elhangzott a sorok között: „erre már nem is emlékeztem”.

Nagy Csaba jubileumi ajándékkal kedveskedett a szervezet tagjainak, majd immár „hivatalosra váltva” ismertette az év még hátralévő rendezvényeit: szeptember 3-án Thököly Imre gróf, halálának 310. évfordulójáról emlékeznek meg egy előadás keretében, majd Lazók Zoltán polgármesterrel a párizsi magyarok Rákóczi ünnepségére utazik Nagy Csaba a hónap közepén a franciaországi Yerres-be.

Szeptember végére még terveznek egy egynapos autóbuszos kirándulást, ami során Pécelen a Ráday-kastélyt és a Millenniumi Emlékparkot tekintik meg, Isaszegen az 1849-es honvéd emlékművet, valamint ellátogatnak a Veresegyházi Medveotthonba is.

Október 6-án hagyományosan az aradi vértanúk ünnepségét szervezik meg, és részt vesznek a város 1956-os megemlékezésén.
November elején megemlékeznek az 1956-os forradalom leveréséről az ’56-osok terén, majd a hónap végén évzáró rendezvényén értékeli az évet a Rákóczi Szövetség oroszlányi szervezete.

Címkék#oroszlány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!