Közélet

2016.10.28. 11:25

Enni, inni, venni, vinni és látni – így lendítenék fel a turizmust Dorog környékén

Első gasztronómiai találkozóját Nyergesújfalun rendezte a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület.

Fenyvesi Károly

A Dorog és Térsége Turizmus Egyesület I. gasztronómiai találkozóját a Német-völgyi Németh Pincében rendezte. A megjelenteket vendéglátóként üdvözlő Németh András többek közt arról is szólt, hogy sok erőt lát a magyar turisztikai intézményrendszer átalakulását elősegítő, úgynevezett turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek működésében.

Városi házigazdaként Mihelik Magdolna polgármester köszöntőjében jelezte, hogy a helyi turizmus fejlesztése az inkább jelentős ipari gyökerekkel, mintsem komoly mezőgazdasági, tiszteletet kivívott szakrális, tömegeket vonzó gyógyfürdői múlttal rendelkező településeken nem egyszerű feladat. De térségi összefogással, a programok, a kínálatok összehangolásával megoldható.

A találkozót megnyitó Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke szólt arról, hogy sok őstermelőnek már kicsi a helyi, mikrotérségi piac, a nagyobb kereslet eléréséhez gyakrabban kellene utaznia, de ehhez egyelőre még kevés a kitermelhető bevétele. Összefogásra és elérhető, egyszerűen elnyerhető támogatásra van szükség. Izgalmas volt az elnök azon felvetése is, hogy olyan megyei termékeket kellene piacra küldeni közös csapatban, amelyek már megszokottan nagyszerű minőségűek, de úgymond ésszerű – azaz nagyobb – kereskedelmi mennyiségben is kínálhatók.

Dankó József, Dorog alpolgármestere azon gondolatát osztotta meg a találkozó részvevőivel, hogy a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület alakulása, az elképzelések kidolgozása, az első gyakorlati tapasztalatok során sok olyan fiatallal volt szerencséje találkozni, aki jelenléte a munkában nagyon bíztató. Fantáziájuk, aktivitásuk, munkakedvük reményekkel teli.

Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke a csoport elképzeléseiről szóló mondandójában elhangzott az a kérdés, hogy mitől lesz egy település népszerű és látogatott? Természetesen hallottuk a választ is. A vonzó természeti környezet önmagában kevés, valami olyan pluszt vár el a látogató, ami egyedi, amit máshol nem talál meg. És hogy mi ez a plusz? Bármi lehet, ami igazi érték és egyedi sajátosság, amit enni, inni, venni, vinni és látni lehet.

A csoport elhatározta, hogy létrehoz egy képzeletbeli nagy piknikkosarat, amibe minden település belepakolhatja mindazt, amire büszke. Amiről úgy vélik, hogy a turisták megnézik, megkóstolják vagy épp kipróbálják. Szekér Zoltán, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület elnöke a csoport elképzeléseiről szóló mondandójában elhangzott az a kérdés, hogy mitől lesz egy település népszerű és látogatott? Természetesen hallottuk a választ is. A vonzó természeti környezet önmagában kevés, valami olyan pluszt vár el a látogató, ami egyedi, amit máshol nem talál meg. És hogy mi ez a plusz? Bármi lehet, ami igazi érték és egyedi sajátosság, amit enni, inni, venni, vinni és látni lehet.

A csoport elhatározta, hogy létrehoz egy képzeletbeli nagy piknikkosarat, amibe minden település belepakolhatja mindazt, amire büszke. Amiről úgy vélik, hogy a turisták megnézik, megkóstolják vagy épp kipróbálják. Egy kézbe fogható, szezonális jellegű térségi piknikkosárba bekerülhetnek például sajt- és húskészítmények, alacsony alkoholtartalmú italok, szörpök, gyümölcslevek, házi méz, pékáruk, zöldségek, gyümölcsök, ajándéktárgyak és kézműves termékek is.

Bemutató

Miközben a meghívottak gyülekeztek a Németh Pince tágas, kandallóval fűtött termében, megnéztük az asztalokra kitett alkalmi – megkóstolható, kézbe vehető – bemutatót. A gyors leltár szerint, körséta szerinti sorrendben Pilismarótról, Esztergomból, Dorogról, Sárisápról, Piliscsévről, Nyergesújfaluról, Kesztölcről és Csolnokról érkeztek a termékek. A terítőkön láttunk kézműves tejtermékeket, pozsonyi kiflit, káposztás és kolbászos hasét, rétest, tortát, úgynevezett formatortát, aprósüteményeket, kézműves csokoládékat, mézet, házi tejterméket, kézműves szappanokat, sajtokat, zöldségeket, sült sütőtököt, szörpöt és ahogy egy kis szépbetűs táblácska hirdette, mindent, ami levendula, illetve füstölt húsárukat is.


 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!