Kék hírek, bulvár

2016.09.28. 13:27

Teherautóhoz kötve sétáltatta a lovait: nem gondolta, hogy kárt tesz bennük

A Tappancs Állatotthon vezetője szerint nincs szó állatkínzásról: nem szándékosan tett kárt az állatokban a vértesszőlősi férfi.

W. Zs.

Az tény, hogy pénteken este 7 óra körül egy vértesszőlősi lakos a gépjárműhöz kötött két pónit és úgy akarta őket "sétáltatni". A jármű vezetője már csak akkor vette észre, hogy a földön húzza a patást, amikor a szomszédok rákiabáltak. A férfi azonnal állatorvost hívott, akivel együtt a rendőrség és Zsigáné Marosi Éva, a Tappancs Állatotthon vezetője is megérkezett a helyszínre. Zsigáné szerint minden sérülés arra utal, hogy félreértésről van szó.

– Gondatlanságból elkövetett baleset történt – mondta Zsigáné. – Az állat hátsó lábában elszakadt egy ínszalag. Az állat leült és eldőlt az oldalára, tehát nem a sebesség következtében esett el. Továbbá, ha ekkora tömeget végighúzunk a salakos talajon, nem csak hámsérülés és zúzódás keletkezik. Ebből arra lehet következtetni, hogy a ló nem lehetett sokáig a földön. A helyszínen láttuk, az állatok egyébként jó állapotban vannak és megfelelő körülmények között élnek. Különböző Facebook-híresztelésekkel ellentétben nem kellett közbeavatkoznunk – mondta. Azt azonban elismerte, hogy nem volt helyes cselekedet autóhoz kötni a lovakat.

Az egyik szemtanú elmondása szerint egy fehér kisbusz mögött futottak a jószágok a Baromállás-dűlőben. A jármű nem ment lassan, de gyorsan sem tudott haladni a talajviszonyok miatt. Pár perccel később már a földön hevert az egyik patás. Kapott a lábára egy kis vizet és kötést is, de még így sem tudott felállni. A szomszéd nagyon megijedt a látottaktól és azonnal értesítette a tappancsosokat.

A tulajdonos ezután két állatorvost is hívott, de egyikük sem ért rá. Végül dr. Bagócs Andrea lóspecialista érkezett a helyszínre. Lapunk megkeresésére annyit válaszolt, köti az orvosi titoktartás. Azt megerősítette, hogy szalagszakadás történt. Hozzátette, többször látott már ehhez hasonló sérüléseket, mivel lótartásnál gyakran előforduló horzsolásokkal találkozott Vértesszőlősön is.

Dr. Altrichter Bekény Miklós járási főállatorvos is kezelte a pónit. Lapzártánkig nem kaptunk tőle választ az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre.
A történet vége az, hogy a Tatabányai Rendőrkapitányság állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 58 éves vértesszőlősi lakos ellen, mivel az eset során a ló maradandó sérüléseket szenvedett. A rendőrök a férfit a Tatabányai Rendőrkapitányságra előállították és gyanúsítottként kihallgatták.
Megpróbáltunk az ügy végére járni: előfordulhat, hogy állatkínzásról van szó, de az is elképzelhető, hogy valóban baleset lett abból, ami csak egy „ártatlan” dolognak indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!