Kultúra

2016.09.28. 10:14

A gyarapodó Kenderkében jót, s jól tanítanak

A Kenderke új szaktantermekkel gyarapodva és felsőoktatási megállapodással nyitotta meg 21. tanévét. A tatai népművészeti műhelyben hisznek hagyományaink megtartó erejében, amelyet mind többeknek igyekeznek átadni. Ezt szolgálja folyamatos fejlesztésük is.

Szűr Annamária

A néphagyományok a mai napig velünk, bennünk élnek. Nem véletlen, hogy immár 35 esztendeje őrzik, adják át ezeket a Kenderkében. Vallják: a szimbólumokkal, metaforákkal teli, gyakran humorral átszőtt népszokások a mai kor emberei számára is követendő mintául szolgálhatnak.

Sokat tesznek a népművészeti műhelyben azért, hogy a jövőnek is megtartsák kulturális értékeinket, tradícióinkat. Ezen elv alapján hívták életre az azóta is egyedülálló Fürkész-programot, amelyben az óvodások, kisgyermekek komplex, életkori sajátosságaiknak megfelelően játékos, élményalapú formában ismerhetik meg hagyományainkat. A hallás utáni zenetanulás, a néptánc, a színjátszás és a kézműves kismesterségek által azonban nem csupán ezeken a területen gazdagítják a gyerekeket: kutatások bizonyítják, hogy a népművészeti képzéssel jobban fejlődnek, iskolai teljesítményüket is segítik az új élmények, ismeretek. Farkas Emőke művészeti igazgatóhelyettes kiemelte: a gyerekek a tudást szabadabb, közvetlen formában kapják meg.

A program kitalálója, Kun Katalin  – a Kenderke igazgatója – számolt be a legújabb fürkészes mérföldkőről: felsőoktatási megállapodást kötöttek a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karával, amelynek értelmében már ebben a tanévben érkeznek hallgatók az iskolába, hogy megtanulják és majd tanítsák a Fürkész-módszert.

Két új szaktanteremmel is gyarapodott a Kenderke. Az új zeneteremben többek között Bánáti Norbert foglalkozik majd a tanítványokkal. Ahogy a trombita tanszék vezetője mondta, a népzene mellett megjelenik a klasszikus vonal, és így lesz igazán sokszínű az iskola. Az új teremmel a feltételek végre adottak lesznek a jó hangulatú, klasszikus örömzenéléshez, például a Kenderke Barátai Zenekar próbáin is, tette hozzá.

A kézműves kismesterségek a finommotoros mozgást is fejlesztik, emellett kreativitásra, alkotásra ösztönöznek. Az új szaktanteremben a szükséges felszereltséggel még nagyobb tere nyílik a fantáziának.

Arról már Jakab András táncpedagógus beszélt, hogy mit ad a gyerekeknek a népművészet. Amellett, hogy megismerik a Kárpát-medence hagyományait, közösséggé kovácsolódnak tanítványaik: a néptánc nem teljesítménycentrikus, nem kell legyőzni kell a másikat, az egyszeri újraalkotás örömét, élményét élhetik át azok, akik részt vesznek benne. Improvizáció, önkifejezés, játék, tele érzelmekkel; fogalmazott.
A kenderkések számos színjátszó és néptáncos megméretésen is részt vesznek, Európa és hazánk számos pontján léptek már fel. Ahogy Jocha István oktatási igazgatóhelyettes vallja, a drámajáték, a történetekbe ágyazott koreográfiák a lelket is gazdagítják.

– Empatikusabbak lesznek, megismerik az emberi gesztusokat, érzéseket, amelyeket aztán megelevenítenek a színpadon is. Ez pedig a jövőben is segít nekik eligazodni az életben – tette hozzá.

Csatlakozzanak a Kenderkéhez!

Szeptember végéig várja a beiratkozókat a Kenderke, minden korosztályból. A Fürkész-program az óvodásoknak és kisiskolásoknak szánt komplex népművészeti képzés, amelyben nem csak a néptánccal, hanem a népzenével és a népi játékokkal, kézműves kismesterségekkel is megismerkedhetnek a gyerekek. Az iskolás korosztályt a különböző néptánccsoportok mellett modern- és társastánc, hallás utáni zenetanulás (furulya, citera, hegedű) és népi ének órák várják. A felnőttek a Tata Táncegyüttes és a Tatai Szarkalábak mellett társastánc és moderntáncos, átmozgató foglalkozásokra szintén járhatnak. További információk az iskolában (Tata, Almási u. 24. Telefonszám: 34/587-0055, [email protected]) kérhetőek.

Azokat, akik szívesen megismernék jobban néphagyományainkat, táncházakba invitálják. A Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programjában nyert támogatást a műhely az „Öregszülém tanította” sorozatra, amelyben hagyományéltető kézműves, családi játszók, tánctanítások várják az érdeklődőket az évkörhöz kapcsolódva. Október elsején egész napos, szilvás-szüreti programmal várják az érdeklődőket szilvalekvárfőzéssel, -aszalással, este pedig asszonymulatsággal és táncházzal.


 

Azokat, akik szívesen megismernék jobban néphagyományainkat, táncházakba invitálják. A Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programjában nyert támogatást a műhely az „Öregszülém tanította” sorozatra, amelyben hagyományéltető kézműves, családi játszók, tánctanítások várják az érdeklődőket az évkörhöz kapcsolódva. Október elsején egész napos, szilvás-szüreti programmal várják az érdeklődőket szilvalekvárfőzéssel, -aszalással, este pedig asszonymulatsággal és táncházzal. -->

Címkék#Tata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!